Mange menigheter feirer Skaperverkets dag på nettopp verdens miljødag, og i år er det altså mulig å bli med på en storstilt feiring av at Håpets katedral er ferdig. Katedralen som er reist av blant annet søppel har sitt utgangspunkt i Borg bispedømme.
Prominente gjester på åpningsfest
Lørdag 5. juni kl. 14 blir Håpets katedral høytidelig innviet. Her deltar H.K.H. kronprinsesse Mette-Marit, statsråd Nikolai Astrup, WWFs generalsekretær Karoline Andaur, biskop Atle Sommerfeldt og artist Helene Bøksle. Åpningen vil være på engelsk, og deles på FN Miljøs internasjonale flater, i tillegg til at den strømmes på Facebook-arrangementet Innvielse av Håpets katedral.
Ressurser og deling for menigheter
Menigheter langt utenfor Borg bispedømme har fulgt prosjektet de siste årene. Noen har knyttet det til konfirmantundervisning, strandrydding eller nettopp Skaperverkets dag. På Isegran vil det bli feiret en slik «grønn gudstjeneste» på søndag 6. juni, den strømmes og kan deles på menigheters hjemmesider og Facebook-sider.
Materiell er utviklet til trosopplæring rundt tema, for eksempel hvordan man kan lage insektshotell og kombinere sin egen strandrydding med bygging av minikatedral.
En internasjonal og interreligiøs katedral
Håpets katedral springer altså ut fra Borg bispedømme, men har blitt til et interreligiøst prosjekt som har fått internasjonal oppmerksomhet. FN Miljø er partner i prosjektet, og deler strømmingen og informasjon om katedralen i sine kanaler. Fra FNs side blir Håpets katedral omtalt som unik, og en «game changer at a global level».
Tre år og 9000 timer dugnad
Med utgangspunkt i at noe vondt kan forvandles til noe godt, har dette kunstprosjektet i tre og plast blitt et synlig tegn på at mennesker har kommet sammen på hvers av alder, yrke og livssyn. I 2018 startet det med en pram på 20 tonn, laget av tre og røtter, og tuftet på gammel håndverkstradisjon. Deretter ble trær felt med øks og sag, fraktet til byggestedet med hest. Åtte av de majestetiske trærne danner søylene i katedralen – etter inspirasjon fra stavkirkene.
Så kommer søppelet inn. Taket er kledd med plast som er plukket opp fra strender. Over tusen fiskekasser er vasket, granulert og støpt om til takplater i 50 forskjellige farger. Alt er gjort på dugnad, og til sammen er 9000 timer lagt ned i arbeid. Pram- og katedralbygging er blitt til brobygging, og i tråd med FNs bærekraftsmål. Disse målene har Norge forpliktet seg på, og dette er ett av kirkens bidrag.