Den 8. mai er en dag som minner oss om den dyrebare freden Norge har hatt siden frigjøringen i 1945. Da ble Norge fritt etter fem års okkupasjon.
Når vi i år markerer frigjørings- og veterandagen, feirer vi 80 år med fred i Norge. Dagen er også til for å hylle alle veteraner.
I denne artikkelen kan du lese om noen refleksjoner fra kirkeledere som markerer dagen på ulike måter.
Biskop Kari: Det beste med Norge er at det ikke er krig her
Trandumskogen er også et viktig minnested på 80-årsdagen. Her hedrer man de 194 ofrene som ble henrettet på dette stedet under andre verdenskrig.
Til markeringen kommer både H.M. Kong Harald, H.K.H Kronprins Haakon og biskop i Borg, Kari Alvsvåg. Les mer her.
Borgbiskopen reflekterer rundt friheten, og minnes tilbake til et møte hun hadde med et barnekor:
– Jeg spurte dem hva de synes er det beste med å bo i Norge. Da rakk en jente i ni-årsalderen opp hånden, jeg gav henne ordet, og hun sier med et stort alvor: At det ikke er krig her.
– Jeg kjente at det søkk i meg og gav gjenklang langt inne i meg: Ja, det beste med å bo i Norge, er at det ikke er krig her. For fred er sannelig ingen selvfølge. Det er den ikke i dag, og det var den heller ikke for 80 år siden. Bak jubelbruset i maidagene 1945, lå alvoret i det nasjonen hadde opplevd og lært; at fred, demokrati og frihet ikke er noe vi kan ta for gitt.
– Jeg tror Guds vilje for verden er nettopp frihet. Gud setter fri – fri for urett og ufred, fri fra tvang og krig. Det er dit vi skal. Det minner både dette historiske stedet og 9-åringen meg om i dag.
Sandnes-prost: – Friheten er ingen selvfølge
Prost Tom Krager, som har bakgrunn som prest i Forsvaret, holder tale under en høytidelig markering i Sandnes.
Foto: Biskopen i Stavanger og prosten i Sandnes i markeringen tidligere år.
I talen trekker prosten fram at friheten ikke er en selvfølge, men noe vi skal verne om i fellesskap:
– Friheten er litt som med en plante. Hvis det skal blomstre og bli mer av frihet, kreves det at noen passer på og aktivt verner om den. Det er en oppgave vi bare kan løse i fellesskap – sammen – og hver på vårt sted, understreker prosten. Han minner om at friheten både er en gave og en oppgave.
Før Krager ble prost var han prest i Sjøforsvaret, og har hatt flere ulike stillinger i Forsvaret og Feltprestkorpset siden 1985.
Veterangudstjeneste i Bodø
I Bodø feires veterangudstjeneste i domkirken.
Gudstjenesten er en tradisjonsrik del av markeringen i Bodø – med oppstilling utenfor kirken, klokkespill og kransenedleggelse, før gudstjenestefeiring inne i kirken.
Her deltar både representanter fra regjeringen, sjefsprest i Forsvarets operative hovedkvarter, domprost og biskopen i Sør-Hålogaland – med flere.
Biskop Svein Valle er takknemlig for markeringen og veteranene: – Det å hedre alle de som til ulike tider gav mye, og de som gav alt for at vi skulle kunne leve i fred, er viktig. Gode holdninger og viljen til å stå for noe kommer ikke av seg selv, men er viktige verdier som må føres videre til kommende generasjoner.
Flere markeringer i kirken
Her er noen flere av de markeringene kirkeledere deltar på frigjørings- og veterandagen:
- Som en del av det offisielle programmet fra regjeringen i Oslo, skal det feires gudstjeneste i Akershus slottskirke. Her deltar flere feltprester fra Forsvaret og preses Olav Fykse Tveit.
- I Molde domkirke blir det feiret gudstjeneste med fredsbønn, og i Kirkelandet kirke blir det konsert. Biskop i Møre, Ingeborg Midttømme deltar på begge.
- I Nidarosdomen feires frigjøringen- og veteranene, med både en storslagen frigjøringskonsert, og frigjøringsgudstjeneste med fungerende biskop i Nidaros, Kristin Moen Saxegaard.
- I Bergen domkirke blir det tradisjonell markering med frigjørings- og veterandagskonsert, der Sjøforsvarets musikkkorps deltar.