Kort historisk overblikk over miljø- og klimaengasjementet

Mange var overrasket da kirkesamfunn og kirkelige organisasjoner med 30 av 101 organisasjoner var en av hovedaktørene i den politiske kampanjen Klimavalg 2013. Kampanjen ville skape klimabevissthet i forkant av stortingsvalget 2013, og kirkefolket deltok frimodig med stor kreativitet på mange arenaer.

Miljøarbeid har blitt stadig viktigere for kirken. Dette har kirken erkjent mer og mer, både i Norge og mange andre steder i verden. Ofte har urfolk og kirken i fattige land vært pådrivere.

Allerede 1969 utalte Bispemøtet seg om forurensing og miljø. Bispemøtet erkjente 1975 oljefunnene i Norge som en etisk utfordring. Siden Bispemøtets uttalelse i 1992 om "Forbrukersamfunnet som etisk utfordring" og Kirkemøtets uttalelse "Forbruk og rettferd" i 1996, har klima- og miljøengasjementet blitt en stadig viktigere del av kirkens sosialetiske arbeid. I årene etter er stadig flere områder og ansatte i kirken blitt involvert, og temaet ble forankret i kirkens arbeidsområder og grunnlagsdokumenter. Det ble etablert et nettverk av ildsjeler, og i slutten av 1990årene ble det lansert handlingsarket «Vår grønne menighet» som er blitt brukt siden og som skal bli en viktig brikke i et helhetlig arbeid som involverer hele kirken.

Noen viktige milepæler
Ved siden av dette kontinuerlige arbeid har det vært en rekke milepæler som skiller seg ut. Ofte var disse en respons på konkrete utfordringer eller invitasjoner til samarbeid.

Allerede i 1997, og på direkte oppfordring fra Kirkemøtet året før, var kirken svært aktiv i opprettelsen av en merkeordning for rettferdige varer. Kirkerådet (forvaltningsorganet) ble medstifter til det som den gang het «Max Havelaar», senere «Fairtrade Norge». Siden stiftelsen i starten manglet penger, huset Kirkerådet stiftelsens sekretariat og stilte med daglig leder. I år 2000 sjøsatte man et samarbeidsprosjekt med fokus på kirkeoppvarming, sammen med blant annet Riksantikvaren. 2002 engasjerte kirken seg i kampen mot utslippene fra Sellafield. Året etter arrangerte man, i samarbeid med patriarken av Konstantinopel en kirkelig Nordsjøseilas fra Stavanger til Trondheim. Med kirkeledere fra alle land rundt Nordsjøen, politikere, næringslivsfolk og miljøvernere ombord på forskningsfartøyet G.O. Sars, og på vei til en europeisk kirkekonferanse i Trondheim, ble det avholdt seminarer og samtaler om olje og klima, fiskeri, fiskeoppdrett og miljø.

Klima og bærekraftig utvikling
Ved FNs markering av Verdens miljøverndag i Tromsø 2007, med tema «Melting ice – a hot topic», arrangerte kirken en TV-overført miljøgudstjeneste i Ishavskatedralen med erkebiskop Desmond Tutu, som holdt preken foran et smeltende isfjell fra Arktis. Siden 2008 samarbeider Den norske kirke om disse spørsmål tett med Norges Kristne Råd og Kirkens Nødhjelp i samarbeidsprosjektet Skaperverk og bærekraft. Hele kirkeledelsen deltok høsten 2009 i en seilas til FNs klimamøte i København.

I kampanjen Klimavalg 2013 deltok kirken med mange medarbeidere i planlegging og utforming av kampanjen. Mange lokale menigheter og de fleste bispedømmer deltok. Biskopene holdt appeller ved temadager og markeringer. Kirkeledere skrev kronikker sammen med ledere fra miljø- og fagbevegelsen.

Klimaspørsmålets alvor og altomfattende karakter gjør det naturlig at dette er blitt et hovedfokus. Likevel er det et kjennetegn på kirkens engasjement at man hele tiden har vært bevisst på sammenhengen mellom dette, og temaer som rettferdighet, miljøødeleggelser, grådighet, forbruk og bærekraftig økonomi.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"