Østmarkneset fra tankhavn via forskningssenter til friareal

I 2007 ble Østmarkneset park- og fritidsområde innlemmet i Ladestien!

Østmarkneset ligger på nordsiden av Ladehalvøya mellom Korsvika og Ringvebukta. Det tilhørte og er oppkalt etter gården Østmarken der sykehuset ble bygd. Østmarkneset (eller rettere sagt den ytterste delen av det) har en spennende historie fram til det nå 2007 skal parkbehandles og bli friområde og innlemmes i Ladestien. Den opprinnelige havna ute på Østmarkneset siktet mot å ta imot og lagre petroleum i god avstand fra bebyggelsen. Vestlandske Petroleumscompagnie kjøpte området og bygget et havneanlegg. Det viste seg at havna kom til å bli liggende svært værhardt til. Derfor kunne den vanskelig fungere godt for lossing av bensin og oljeprodukter. Eksplosjonsfaren er jo stor ved behandling av slike varer. Derfor fikk oljehavna en kort historie. Tankene ble flyttet til Høvringen der Trondheim nå i mange år har hatt sin store petroleumshavn.

Østmarkneset ble sterkt befestet under den andre verdenskrigen. Den ytterste delen av neset ble utbygd og sterkt armert av den tyske okkupasjonsmakten. Neset ble avsperret med landminer og piggtråd. Tungt, langtrekkende skyts og flere luftvernbatterier ble satt opp. Der var også en stasjon for sjøminer og et lager av slike miner. Det ble sprengt ut store bunkere i fjellet og bygd en rekke brakker. Det ble også bygd flere enkeltmanns skyttergraver og mindre kanonstillinger. En måned før kapitulasjonen bygget tyskerne en leir for krigsfanger her ute.
I 1947 ble Vestlandske Petroleumscompagnies eiendom kjøpt av Trondheim kommune som leide det til Geologisk Malmleting. I 1962 kom Norges geologiske undersøkelser (NGU) og fikk overta området. NGU bygget sitt store fine senter her ute. De overtok de tyske etterlatenskapene. Både havneanlegget og mange av de tyske brakkene har vært i bruk blant annet som lager.

Nå skal Østmarkneset forvandles til en perle for allmennheten. Slik heter det i en artikkel i Adresseavisen 8. august 2007. Direktoratet for naturforvaltning (DN) har kjøpt 26 dekar av NGU’s tomt som skal sikres og stilles til rådighet for allmennheten til friluftsformål. Midlene har kommet fra Staten som i år har bevilget 76 millioner kroner til kommunene for å sikre populære friområder og strender. DN forvalter pengene. 13 av de tyske brakkene skal rives høsten 2007. Mye av bebyggelsen fra okkupasjonstiden skal altså bort og mye asfalt skal fjernes. Det skal bli mest mulig grøntarealer. Både to store trebrakker som Byantikvaren finner interessante, et særpreget rødt hus og de tyske bunkersene skal få stå til minne om tyskertiden.

Vi som gjerne har spasert turer til den gamle oljehavna, ønsker endringene velkommen. Vi håper at det kan bli slutt på den store mengden med ølbokser, annet skrot og all grafittien som har preget stedet. Dessuten blir vel skadene på selve havna stelt. Slik området nå har ligget i lang tid har det ikke vært ufarlig, særlig for barn. Noen øyenslyst har det heller ikke vært.

- Per Øverland

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"