Vinger kirke

Den gamle Vinger kirke var oppført på østsiden av Glomma. Denne plasseringen gjorde at kirka var veldig flomutsatt. Stadige flommer kunne gjøre at vannet stod opptil 3 alen opp på kirkeveggen, og man kunne bare med livet som innsats ta seg dit, skrev kommandanten i søknad til kongen om ny kirke 7. august 1695. Den stadige fuktigheten førte til at både kirkebygget og kirkegården forfalt.

Vinger kirke

Selv utenom flomtider var kirken feilplassert. Aktiviteten knyttet til Festningen gjorde at den var for liten og lå for langt vekk

Festningskommandantens søknad ble allerede 19. august imøtekommet av kongen. Kongen bestemte at kirken skulle bygges i tre, og at garnisonen skulle hjelpe til med arbeidet.

Grunnsteinen til Vinger kirke ble satt ned av festningskommandant Johan Nicolai von Møllerup 7. juni 1697. Den ble innviet av biskop dr. Hans Rosing 6. januar 1699, og fikk navnet "Vor Frelseris Kircke". Møllerup var sterkt engasjert i i kirka, og den ble på grunn av sine nære tilknytning til Festningen en garnisonskirke.

I løpet av disse vel 300 årene siden kirken sto ferdig, har den gjennomgått flere ombygginger og mange reparasjoner.

Kirken slik den fremstår i dag

Kirken er hovedkirken i Vinger og står i dag ved Øvrebyen på Tråstad i Kongsvinger. Den er en hvitmalt korskirke i tre med et løk-kuppelformet klokketårn fra 1855. Før 1855 var kirken brunrød. Kirken er korsformet og har ca. 450 sitteplasser. I tilknytning til kirken er det bygget et krematorium med urnelund. Plassen foran kirken var lenge ekserserplass, men er nå parkeringsplass for de som skal besøke kirken eller kirkegården.

Altertavlen

Altertavlen fra Vinger gamløe kirke ble flyttet til den nye i 1699. Etter en tid viste det seg at den ikke hadde tålt flytteprosessen. Ulike tavler /kors ble forsøkt, men uten noe godt resultat.

I 1854-55 ble det samlet inn penger til en ny altertavle. Et maleri av Christian Brun ble innkjøpt i 1859, som forestiller Jesus i Getsemane. I 1923 begynte Harald Devold som sokneprest i Vinger. Han likte ikke dette maleriet og fikf det stuet vekk.

Krusifikset som henger på alterveggen idag, ble funnet på kirkeloftet. Det har preget alteret siden 1947.

Prekestolen

Prekestolen har oså sin historie knyttet tilsokneprest Devold. Han lot Kongsvingers egen treskjærer, Ole Boger, dekorere feltene på prekestolen med de 4 apostler. Over prekestolen ble det laget en lydhimmel (baldakin) med bilder fra bibelhistorien. Ved siste restaurering av kirken på midten av 1950-tallet, ble apostlene fjernet og lydhimmelen tatt ned.

I dag preges prekestolen av 5 ikoner, malt av den kjente ikonmaler Kjellaug Nordsjø. Ikonene ble innviet 1. pinsedag i 2010.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"