Hva er forskjellen på borgerlig og kirkelig vielse?

En kirkelig vielse gir mer enn en borgerlig vielse: Et vakkert kirkerom, en personlig tale, ord som berører og velsignelse over ekteskapet.

Velger dere en kirkelig vielse får dere tilgang til prest, kirkemusiker og et vakkert kirkerom - helt gratis. Foto: Joakim Birkeland/Den norske kirke

Bryllup har en lang tradisjon i det norske samfunnet, og hvert år velger flere tusen par å gifte seg i kirken. Den norske kirke inviterer alle par til kirkelig vielse, og har over 1500 kirkebygg over hele landet.

I tillegg til kirkene har blant annet kommunene vigselsrett, hvor det gjennomføres borgerlige vielser. Her er noen av likhetene og forskjellene på en borgerlig og en kirkelig vielse: 

Verdigrunnlag

Borgerlig vielse

En borgerlig vielse på rådhuset er en livssynsnøytral seremoni med fokus på det juridiske. 

Kirkelig vielse

En vielse i kirken er en juridisk handling, som skjer i rammen av kirkens tradisjon og den kristne troen. Vi synger salmer, leser bibeltekster og ber for brudeparet. Ekteskapsløftene blir sagt med vitner til stede, og foran Gud. I seremonien ber vi om Guds velsignelse for brudeparet, fremtiden og familien. 

Tid og sted

Borgerlig vielse

Kommunene setter rammer for når det kan gjennomføres borgerlige vielser. Ofte skjer dette på rådhuset innenfor normal arbeidstid – men dette vil selvsagt variere i ulike kommuner. Noen er tilgjengelige på andre tidspunkt, og noen gjennomfører vielse utendørs eller i egne seremonirom.

Kirkelig vielse

Den norske kirke har over 1500 vakre og unike kirkebygg over hele landet, som skaper en nydelig og historisk ramme for store og små bryllup. Mange setter pris på å kunne gifte seg i den kirken hvor en selv og familien er døpt, konfirmert og gift. I tillegg er kirken med på å gjennomføre vielser på steder utendørs, etter en intern godkjenningsprosess.

Mange velger en lørdag i sommerhalvåret til vielse, men stadig flere ønsker å gifte seg på hverdager på andre tider av året. 

Seremoni

Borgerlig vielse

En borgerlig seremoni er ofte enkel, og varer rundt 15-20 minutter. Hovedfokuset i seremonien er inngåelsen av ekteskapsløfter, i tillegg til en tale fra viglseren.

Kirkelig vielse

Et kirkebryllup varer mellom 30 og 45 minutter, med blant annet inngangsprosesjon, tale fra presten, lesing av bibeltekster, bønn for brudeparet, sang, musikk og inngåelse av ekteskapsløfter. En kirkelig vielse kan også gjøres kortere og enklere, alt avhengig av hva dere ønsker. 

Som brudepar kan dere være med å gjøre seremonien deres helt unik, blant annet ved å bestemme bibeltekster og hvilke sanger dere vil ha. 

Les mer om hvordan dere kan lage en personlig seremoni her.

Pris

Borgerlig vielse

En borgerlig vielse er normalt kostnadsfri, så lenge en av dere er bostedsregistrert i kommunen. Noen kommuner tar betalt for seremonier utenom arbeidstid, men dette varierer. Ønsker dere kultur- eller musikkinnslag i vielsen kommer må dere selv organisere og betale for det. 

Kirkelig vielse

En kirkelig vielse er helt gratis så lenge en av dere er medlem i Den norske kirke og bostedsregistrert ved den aktuelle kirken. Dette inkluderer prest, kirkemusiker og kirkerom til seremonien. 

Ønsker dere å gifte dere et annet sted i landet, må dere kanskje betale en avgift. Dette varierer fra sted til sted. 

Forberedelser

Borgerlig vielse

En kommunal vielse inkluderer som regel få eller ingen forberedelser i samarbeid med kommunen. 

Kirkelig vielse

Før dere skal ha vielse i kirken, vil dere bli invitert til en vigselssamtale med presten som skal gjennomføre vielsen. Her kan dere snakke sammen om livet og kjærligheten – og dere planlegger dere vielsen i fellesskap, og presten blir kjent med dere. 

 

Kontaktinformasjon for Tonsen menighet

Tonsen kirke ligger i Traverveien 16, i nærheten av Bjerke travbane.

Kontoradresse: Traverveien 16, 0588 Oslo. 

Postadresse: Postboks 28 Årvoll, 0515 Oslo.

E-post: post.tonsen.oslo@kirken.no

Telefon: 23 62 93 30.  Telefon- og besøkstid: Tirs-Fre 10-14.

Gavekonto: 1503.08.60443

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"