Nattåpen Paulus kirke
Innimellom oppstår det samarbeid på tvers i bispedømmet vårt, slik som nå. Vi har åpnet en kirke for at de som ikke har noe sted å gå til på natten skal kunne ha et varmt rom tilgjengelig.
Dette er en nødløsning og det er midlertidig. Vi har gjort det fordi det er nødvendig, og har fått bekreftet at behovet er stort. Mange har tatt nattkirken i bruk siden vi åpnet 9. februar. Den siste uken har mellom 60 og 100 tatt kirken i bruk pr natt. Flere tilbringer hele natten der, andre er innom og går igjen. Slik beskriver en ansatt i bispedømmet nattevakta si:
Vi gjorde klart, så låste ho opp den gamle tunge kyrkjedøra. Mange hadde venta litt allereie og var klare for å kome inn i varmen, få eit liggeunderlag, eit teppe. Det var alt vi hadde å tilby, men det var nok. Rommet var heldigvis varmare enn vanleg. Sånn rundt eitt kom dei som hadde vore på spelejobb, dei som berre måtte ut og gå, eller dei som hadde sitti på ein pub og kosa seg, fekk eit innfall, såg faklane og den opne døra, som fekk andakt i andletet når dei såg og høyrde ein kyrkjelyd dei aldri hadde høyrt før: lyden av seksti menneskje som sov i benkane og på golvet i eit av Oslos mest påkosta og vakre kyrkjerom. Dei takka då dei gjekk, takk for at kyrkja gjer dette, tusen tusen takk, sa dei. Som om deira eige samvit hadde fått luft. Eit samvit som burde være politisk og kollektivt. Som kallar politikarane våre til å gå inn for ein human politikk for dei som vandrar, som er heimlause, som berre treng ein stad å henge eller sove, nokre få timar. Trygt. På natta. Opne trygge rom i natta.
Både ansatte og frivillige har gjort en formidabel innsats for å få dette tilbudet på beina. Jeg er imponert over både viljen og handlingskraften som viser seg. Dette er evangeliet i praksis. Hjertens takk til alle som har bidratt så langt!
Gud gjør ikke forskjell på folk, sier vi. Men på nettene i Oslo er det en smertefull forskjell på folk. Det er forskjell på å måtte være ute, og å få være inne. Det er forskjell på å bli nedbrutt av kulda og våkenetter, og å få en natts hvile og nye krefter. Det er forskjell på å møte stengte dører, og en åpen dør. Oslo bispedømme har åpnet en kirke på natten for å trygge liv og helse i påvente av at det offentlige skal få på bena et forutsigbart nattilbud, og vi går i dialog med politikerne som har ansvar for dette.
På vegne av hver og en som behøver ly for natta i Oslo, oppfordrer jeg dere alle til å delta videre. Vi har nå holdt åpent i tre uker og skal holde åpent noen uker til. Jeg håper dere vil huske på nettene i Paulus i forkynnelse og forbønn i tiden frem til påske, i tillegg til å kunngjøre tilbudet for menigheten. Jeg vil også oppfordre dere som har kapasitet og anledning til å bidra til dugnaden med å ta en natt eller to i denne perioden.
Ta gjerne initiativ sammen med en du vil ha glede av å dele erfaringen med, for eksempel en kollega, en fra menighetsrådet, eller en venn. Det er anledning til å melde seg til prosjektleder Oddrun Remvik på nattipaulus@gmail.com .
Et nytt informasjonsmøte er planlagt i Paulus 9. mars kl 17. Forespørsler om å støtte prosjektet økonomisk kan henvises til Vipps 86620 (DNK Oslo), og gaver merkes med ”Nattåpen Paulus”.
Guds fred og velsignelse!
Kari Veiteberg
Biskop i Oslo