Lambertseter kirke

Lambertseter kirke er tegnet av arkitekten Harald Hille, og ble vigslet den 15. mai 1966 av daværende Oslo biskop Johannes Smemo.

Foto: Robert August Pedersen

Altertavla

Altertavlen

Kirkens fondvegg har en altertavle utført i messing, kobber, stål, jern og glass av kunstneren Finn Christensen. Det ble levert til kirkens innvielse. Det er et av Christensens hovedverk og er sju meter høyt.

Altertavlen bærer i seg en rekke symboler og er åpen for ulike tolkninger. Grunnsymbolet er korset. Den nederste delen i messing symboliserer porten inn til Guds rike. I denne porten er det ulike mindre symboler. Figurene fremstiller livet innenfor. Armene over porten skal fortelle om Guds barmhjertighet og omsorg. Øverst er korsformen tydelig med det sentrale sirkelfelt som også skal symbolisere Guds hellighet og ære. Sirkelen er evighetssymbolet med en indre sirkel som kan symbolisere Guds øye. Han som ser alt og kjenner oss alle.

Dåpsvinduet/korvinduet

Ved menighetens 25-års jubileum i mai 1991, ble ideen om utsmykning av det store vinduet ved døpefonten lagt frem for menigheten, og ved 30-årsjubileet 1996 var det samlet inn i alt ca kr 180.000,-. Kunstneren Tor Lindrupsen fikk i oppdrag å utføre utsmykningen i glass. Dåpsvinduet ble innviet 5. oktober 1997. Vinduet fremstiller øverst kunnskapens tre i Edens hage med Adam og Eva stående ved siden av treet og med slangen som snor seg nedover stammen. Treet er omgitt av fugler. I det nederste feltet er det tre fisker, som er et gammelt dåpssymbol, og dyr av forskjellig slag.

Steinrelieff - lammetSteinrelieffene

Steinrelieffene på søndre langvegg i kirkeskipet er utformet av kunstneren Einar Stoltenberg i iddefjordsgranitt og hvit marmor. Utsmykkingen ble innviet 1. søndag i advent 2003. Den henter frem bibelske illustrasjoner.

  • Lammet med seiersfanen illustrerer Jesus som bærer all verdens synd. Det følger noen bølger etter Lammet som symboliserer at Livets elv renner fra Lammets trone.
  • Fisken er et symbol på Kristus, samtidig som det alltid har vært et dåpssymbol.
  • Vannet illustrerer livets vann og duen er Den hellige Ånds symbol.
  • Den kostelige perlen er illustrasjoner Jesus bruker i sine liknelser samtidig som det ofte er brukt som symbol på Guds skaperverk. Skjellene omkring perlen er også brukt som symbol på det gamle og det nye testamente mens selve perlen er Jesus, hele Bibelens kjerne og midtpunkt.
  • Brød, vin og druer knyttes opp mot nattverden, Jesu legeme og blod.
  • Den åttekantede stjernen er Kristus–stjernen. Den er ofte forstått som bilde på fullkommenhet og uendelighet.

 

Altertavla i kapelletKapellet

Altertavlen i kapellet ble innviet 9. september 2000 i forbindelse med at kapellet ble restaurert. Altertavlen er laget av kunstneren Tor Lindrupsen som også har laget dåpsvinduet. Altertavlen er laget i massivt tre med en sirkelfordypning som viser inn til livet i samfunn med Gud.

 

Menighetssalen

Fondveggen er utsmykket med et stort arbeid i glass og stål utført av kunstneren Benny Motzfeldt. Det heter ”Langs veien” er laget i 1974. Kunstverket eies av Oslo kommunes kunstsamlinger som har plassert det i Lambertseter kirke fra 2003.

På samme vegg har det fra 1969 hengt tre knyttede tepper. Disse er nå flyttet til langveggen i samme sal. Tekstilkunstneren Else Poulson har tegnet og forarbeidet teppene. Hun har kalt motivene jord (treet), himmel (fuglene) og hav (fiskene).

Kirketekstilene

Kirken har gamle kirketekstiler som har vært i bruk frem til 2003/04. Den røde messehagelen er tatt med fra den opprinnelige interimskirken, mens de øvrige er kommet til i forbindelse med ny kirke i 1966 og årene etter. Grete Lein Lange og Finn Christensen har gjort forarbeidene til disse. Antependiene og prekestolkledene er tegnet av kirkens arkitekt, Harald Hille, og dels utført av Industriskolen i Oslo, Statens lærerskole i forming og Karin Sundbye.

Nye kirketekstiler, inklusive, messehagler, antependier, prekestolklede, lesepultklede og stolaer til alle kirkeårets tider, ble utformet og laget av Laila Endresen, Ulsteinvik, etter oppdrag av Menighetsrådet, og levert i tiden advent 2003 til advent 2004.

De røde kirketekstilene har Den hellige Ånd og martyrenes farger og hører særlig pinsetiden til. Ilden går igjen på alle tekstilene. Messehagelen har duen på frontstykket og ildtunger bak. Lesepultklede har en gyllen trekant som tegn på treenigheten, prekestolkledet ildtunger og antependiet har misjonskorset som hovedsymbol. Stolaen har gyllent kors.

De fiolette kirketekstilene hører til advent og faste. Messehagelen har det latinske korset i sølvgrått foran og bak. Foran har korset en tornekrone av trekanter. Tre dråper blod er avmerket på korset under tornekronen. Bak har korset en bakgrunn av stråler eller lys. Lesepultkledet har tistel som symbol og prekestolkledet rosen som symbol på Guds kjærlighet til oss. Antependiet har en trekant laget av tornekransen. Trekantene finnes igjen i altertavlen. Stolaen har et sølvgrått kors som symbol.

De grønne kirketekstilene hører til i åpenbarings- og tiden etter pinse. Dette er tiden for vekst og håp. Derfor går akset igjen på flere av tekstilene. Fisken på prekestolkledet er et symbol på Kristus. Messehagelen har en lang drueklase som også er et vekstsymbol eller fruktene av vekst. De ulike fargene kan også symbolisere menigheten med alle sine ulike frukter, at de enkelte mennesker i menigheten utfyller hverandre. Antependiet har Alfa og Omega som symbol. Stolaen er i gyllen og grønne farger.

De hvite kirketekstilene markerer høytid og fest. Gulhvite og gylne farger går over i hverandre. Messehagelen har krone, som symbol for seier. Svingende strimler som kan likne palmegrener uttrykker glede. De strekker seg mot kronen for å uttrykke hyllest. Bak ligger en blå trekant med gullbroderier rundt. Under ser vi de glade bevegelsene. Lesepultens symbol er glede og prekestolkledet tar frem litt av korset som finnes i midten av altertavlen, men har med seg en liten seierskrone. Den loddrette korsstolpen har fått litt bevegelse. Antependiet har "chi rho"-figuren, satt sammen av de to første bokstavene i navnet Kristus på gresk. Stolaen har også kors som symbol i gylne og blå farger.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"