Med oss kan du snakke om alt du tenker på

-Nå skjer det viktige ting, lover diakonene Marit og Martine. Etter en lang korona-dvale våkner skoler og samfunn til liv. Det samme gjør 13-20, kirkens samtaletilbud for ungdommer i Groruddalen.

Diakonene Martine Hasseleid Semb og Marit Juven Gjærde driver samtaletilbudet 13-20 i Groruddalen.

-Akkurat i det folk hadde begynt å bli vant til oss, kom koronaen, forteller Marit Juven Gjærde. -Men nå er vi i gang igjen, og flere ungdommer har kommet til samtale i pandemitiden, supplerer Martine Hasseleid Semb.

Hva er 13-20?

13-20 er et gratis samtaletilbud for alle i alderen 13 til 20. Det startet i Bærum, og har spredt seg til Groruddalen i Oslo og flere andre steder i landet.

-Ambisjonen er at vi skal ha et slikt tilbud i hele Oslo kommune, sier assisterende kirkeverge Tore Forset. -I første omgang har vi planer for sentrum. Men vi må få med oss politikerne. De er veldig positive til prosjektet, men uten ekstra bevilgninger, får vi ikke utvidet tilbudet.

I samarbeid med skoler, bydeler og kjøpesentre

Marit Juven Gjærde og Martine Hasseleid Semb er ansvarlige for 13-20 i Groruddalen. -Vi har kontakt med skoler, bydeler, kjøpesentre og andre, og fått mye positiv respons. Vi tilbyr å besøke klasser og foreldresamlinger. Menighetene i dalen er også viktige samarbeidspartnere for å få informert om tilbudet, forteller de to. -Vi satser også på undervisning og dialog med ulike samfunnsaktører som har med ungdom å gjøre. Sentrale temaer er grensesetting og livsmestring. Vi tilbyr blant annet kurset «Flexid», for dem som står med bena i ulike kulturer.

Sårbart i korona-tiden

-Før koronaen hadde vi mye kontakt med helsesykepleierne, men de fikk helt andre oppgaver under pandemien. Nå tar vi opp kontakten igjen. Vårt inntrykk er at mange ungdommer har klart seg bra, men de mest sårbare gruppene har også vært de som har slitt mest under korona-tiden. Det har ikke vært enkelt om man i utgangspunktet sliter med å lære, og så skal man lære alt hjemme, der foreldrene kanskje er på jobb. Flere har isolert seg og blitt tiltaksløse. Alle mennesker trenger andres blikk og bekreftelse, sier Marit og Martine.

Ungdom som stjeler

Et annet viktig prosjekt, som er utviklet i Bærum, er rettet mot ungdom som blir tatt i å stjele. -Da kjører vi et opplegg i samarbeid med kjøpesenter og vektertjeneste, der ungdommene forplikter seg til å gjennomgå et samtaleløp som ender opp i en unnskyldning til butikksjef og opphevelse av utestenging fra senteret. Dette samtaletilbudet sette vi gang med nå i høst, forteller de to diakonene.

 

 

 

 

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"