Tårnuret, med tilhørende møbelkasse, er laget ved fabrikken J. F. Weule i Bockenem i Tyskland, og er fra kirkens byggeår, 1882. Urverket hadde opprinnelig manuelt opptrekk, og måtte trekkes en gang i uken.
Fra 1930-tallet produserte urmaker Dahl fra Moss automatiske opptrekk for tårnur, ved at en elektrisk motor trakk opp loddet. Uret i Kampen fikk automatisk opptrekk på 50-tallet. I 2015 var snekkegiret, som overfører kraften fra motoren til loddet, fullstendig utslitt, og loddet gikk i bunn av loddsjakten. Tida ble stående stille på Kampen i mange år...
I 2024 fikk Kampen menighet midler fra Sparebank-stiftelsen DNB til istandsetting av tårnuret og kompetanseoverføring i storurmakerfaget. Siden 2022 har stiftelsen gitt støtte til prosjekter gjennom Håndverksløftet - en satsing for å fremme tradisjonshåndverk i Norge.
Arbeidet med istandsetting av tårnuret i Kampen Kirke startet 10 januar 2024. Storurmaker og møbelsnekker Terje Skaugvold og stipendiat Erik Magnus Mørk har gjort jobben, og er to av omtrent 10 storurmakere i Norge. Fem av disse har spesialisert seg på tårn- og fasadeur.
Tårnrommet har en del sikkerhetsmangler, som gjør at vi per nå kan ha maks 15 personer i rommet samtidig. I 2025 vil Terje Skaugvold også gjøre de nødvendige reparasjonene slik at vi kan ha større grupper der samtidig.
Vi har også videreformidlet kompetanseoverføring i storurmakerfaget i 2024:
- mars: Elever fra Lindeberg barneskole oppe i tårnrommet
- mars: Tårnagentene (et opplegg fra 3-5-klassinger) fikk inspisere og trekke klokka
Årets konfirmanter har vært oppe i tårnrommet og fått en innføring i storurmakerfaget.
- mars hadde storurmaker Terje Skaugvold en innføring i faget, og skoleledelsene, historielagene, velforeningene og Sparebankstiftelsen var invitert.
- september: Egnermarked. Tobias i tårnet sto og tok imot alle som hadde billett til å komme opp i tårnet. Her fikk de se og høre klokka, og fikk vite om prosjektet og hva som er blitt gjort for å få den til å gå igjen.
Vi vil takke storurmaker Terje Skaugvold og stipendiat Erik Magnus Mørk for samarbeidet, som har lært oss masse om uret vårt og skjønt alvoret i at urverket er noe det er viktig å jevnlig ta vare på. Både Terje og Erik Magnus er svært kunnskapsrike og engasjerte i faget sitt, noe som har smittet over på oss i staben!
Fra å være en mørk urskive som alltid sto på 12.15, er den nå lys og klokka går riktig! Vi er glade for at tida ikke lenger står stille på Kampen.