Eidsberg kirke er innviet til St. Olav og er den eneste av bygdas middelalderkirker som er bevart. Kirken nevnes første gang 1236 i Håkon Håkonssons saga i forbindelse med møte mellom hertug Skule og Ambjørn Jonsson.
Den eldste kirken - misjonskirken- var sannsynlig av tre. Resten som er funnet tyder på at kirken var av romansk type. Det er funnet blant annet en stein med runeinnskriften Odinkar.
Den nåværende kirken er antagelig bygget i siste halvdel av det 12. århundre. Byggematerialet er av stein, og det er opptil 2,5 m tykke murer. Kirken har vestportal, men i middelalderen var det også en sydportal.
I årene 1880 - 1881 ble det foretatt en omfattende ombygging av kirken. En tredjepart av skipet - kor og sakristi- ble revet. I stedet ble det muret opp, av alminnelig teglsten, et større korskirkeanlegg i forbindelse med resten av skipet og tårnet. Kirken fikk da sitt nåværende utseende. Ved en restaurering i årene 1959 - 1960 ble det satt opp helt nye sidegallerier.
Brannherjet
Under restaureringen i 1960 ble det konstatert at kirken hadde vært brannherjet.
Det skjedde i middelalderen, antagelig ca. 1420. Etter den store nordiske krigen på begynnelsen av 1700 – tallet, hadde kongemakten økonomiske problemer. Fredrik IV valgte å selge kirker på auksjon. Således kom Eidsberg kirke i privat eie fra 1722. Men i 1848 ble kirken kjøpt av Eidsberg kommune. I 1814 benyttet svenske styrker kirken som magasinhus og stall!
Mot slutten av 1800 – tallet var kirken i dårlig forfatning. Den trengte reparasjon og utvidelse var ønskelig. Hærland og Trømborg kirker stod der nye og fine. De var forbilder for mange eidsberginger. Forslag ble reist om å rive vår stolte kirke og erstatte den med en trekirke. Men forslaget falt med 29 mot 3 stemmer i kommunestyret. I stedet ble det besluttet å restaurere den gamle kirken etter tegninger.
Oppussinger
Hovedinngangen (vestportalen) og inngangen fra våpenhuset inn i selve kirkeskipet, flukter ikke helt. Men det er gjort med vilje. Det er for å vise at bygget er et menneskeverk. Bare én er feilfri. Det er skaperen selv.
Kirkeskipets vegger er ikke helt parallelle. Forlenges de, vil de langt om lenge møte hverandre. Vi vil en gang i framtida møte vår Herre, han som vi tilber ved alteret.
Innvendig ble det utført omfattende reparasjons- og oppussingsarbeider i 1958 – 61. Samtidig ble det gjort arkeologiske utgravninger. Taket ble grundig reparert i 1968.
I 1981 ble kirken pusset opp utvendig, sandblåst og malt.
Alle beslag av sink ble byttet ut med kobberbeslag. Kirken har ved flere anledninger
gjennomgått fått store utvendinge reparasjoner. Utfordringen har vært å bevare murpussen mot vær og vind. Etter en bevilgning på ca. 12 millioner kroner har en omfattende restaurering pågått i flere år. Kirken ble malt innvending. Utvending ble gammel murpuss hakket av og ny spesiallaget murpuss påført. Høsten 2019 var de omfattende arbeider sluttført. Arbeidet med et nytt skifertak gjenstår. Det skal byttes i løpet av 3-4 år.
Interiør
I klokketårnet henger tre klokker. Den største har erstattet den som nå står i våpenhuset.
Den er laget av Tønsberg-verkstedet O. Olsen i 1978. Den klokken som er tatt vare på, er fra fra 1582. Den ble omstøpt i 1730.
Den mellomstore klokken – og den eldste er påført 1625.
Den minste klokken er også laget hos Tønsberg-firmaet, men er fra 1863.
Døpefonten er fra omkring 1250. Den skriver seg fra den gamle steinkirken.
En alterkalk av sølv fra 1520 er også bevart i kirken. Den ble omarbeidet i 1661.
Alteret er fra ca 1600. Over alteret er det en flott altertavle. Den ble gitt av Hans Bertelsen Mule (pastor i Eidsberg) og Jens Nielsen Biering. Den er laget av den anerkjente billedhuggeren Christoffer Ridder. Tavlen er skåret i grov barokkstil.
Orgelet
Eidsberg kirke har et orgel som er et ettertraktet instrument av mange utøvere. Orgelet ble mulig å bygge etter en gave fra Eidsberg kommune i anledning kirkens 750 årsjubileum i år 2000. Bevilgning lød på 3,2 mill. kroner. Med innsamlede midler kom orgelet med 25 stemmer totalt på 3.6 mill. kroner. Det ble bygd hos Ryde & Berg Orgelbyggeri i Fredrikstad.
Fotnote
(I forbindelse med Eidsberg kirkes 750 års-jubileum ble det laget et festskrift med tittel Østfolddomen. Informasjon er hentet fra dette skriftet i tillegg til en brosjyre fra 1990, som er skrevet av Hans-Petter Hersleth)