Såkornet som kunstverk

Billedkunstneren Per Odd Aarrestad fra Sandnes har laget ny talerstol til Hellemyr kirke; et kunstverk som inneholder mye symbolikk. -Jeg har vært opptatt av mystikken med såkornet, forteller han. -Jeg tenker ikke at jeg må illustrere evangeliet i kunsten min. Jeg har ingen ferdige svar. Men jeg ønsker å bringe inn tanker og ideer i billedspråket som kan bidra til videre utforsking.

Per Odd Aarrestad ved talerstolen i Hellemyr kirke.

Per Odd Aarrestad har tidligere laget altertavle, alterbord og døpefont til Hellemyr kirke. Nå har han laget en talerstol som er et eget selvstendig kunstverk. -Jeg har valgt tema: Mysteriet i såkornet, forteller han. -Mitt oppdrag har vært å lage en talerstol. Jeg har satt det billedlige uttrykket inn i en sakral sammenheng: Fra talerstolen hører vi Ordet, evangeliet. Ordene vil skape liv, tro, som vokser og kan formidles og bre seg videre. Da falt det seg så naturlig å bruke såkornet som symbol: Det blir plantet, har livskraft i seg, røttene tar næring til seg gjennom jord og vann. Såkornet strekker seg opp mot lyset. Det vokser til nytt liv og brer seg videre.

 -Hva er motivasjonen din når du skaper nye kunstverk?

-Når jeg lager kunst, tenker jeg ofte på barn. Jeg håper at de vil sette seg ned og utforske bildet. Jeg ønsker å lage et tydelig og interessant billeduttrykk, men jeg gir aldri noen entydige svar, sier han. -Jeg håper at de som studerer kunsten, finner nye ting å utforske. Men noe av bildet er jo tydelig nok, smiler han. -Korset midt på er jo sentralt. Den røde livsåren går gjennom alt og strekker seg oppover mens kornet presser seg vei mot lyset. Men jeg håper alltid at det er nye ting å utforske.

 -Hvordan har du valgt materialet, form og farger?

-Jeg ønsket å bruke litt farger fordi evangeliet er billedlig fargelagt, sier han. -Jeg valgte eik som materiale; det er solid treverk. Den turkise fargen synes jeg har en spesiell utstråling. Den står godt til eika, samtidig som den skaper fin kontrast til brunt og oransje. Den røde livsåren er symbol på liv, puls og varme. Så bruker jeg også mye bladgull som for meg er symbol på det hellige. Her finner vi mange riss og utskjæringer. Når de brutte flatene blir truffet av lyset, blir det reflektert til menigheten.

 -Jeg tenker alltid at kunst må jobbes med. Det vil forhåpentligvis være noe som ennå ikke er oppdaget eller man kan få nye tanker rundt de samme temaene. Jeg har brukt et års tid på prosessen med talerstolen og håper det er blitt et interessant billeduttrykk. Nå kan dere på Hellemyr få grunne videre, avslutter han.

Av Wenche Bariås

- - - Denne saken er hentet fra siste nr. av Grim og Hellemyr menighetsnytt. Hele bladet kan leses på linken nedenfor.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"