Både i menighetsrådsvalget og bispedømmevalget har du mulighet til å påvirke direkte.
SLENGERE:
Kan oppføres både på bispedømmelista og menighetsråslita. Men det er på menighetsnivå mulighetene er størst for å ha direkte innvirkning på valgresultatet. Verken Skåre eller Rossabø menigheter har fått fylt opp listene sine til menighetsrådsvalgene. På en fullstendig liste skal det stå minimum 13 kandidater, 8 faste plasser og 5 varemedlemmer. Heller ikke aldersreglene er oppfylt, som sier at 20% av kandidatene skal være under 30 år.
- Jeg er litt usikker på hvorfor det er slik. Vi har spurt mange om å stille som kandidat, men har også fått mange nei, sier daglig leder i Skåre menighet, Tom Landås.
- Så vidt jeg vet er det ingen store konflikter eller utfordringer i menigheten som kan skremme folk vekk, vi har derimot et velfungerende arbeid og en god økonomisk situasjon. I et menighetsråd kan man få stor innflytelse gjennom en svært overkommelig mengde arbeid, mener Landås.
De tomme listeplassene betyr at såkalte «slengere» kan komme rett inn på varaplass hos både Skåre og Rossabø. Begge menigheter oppfordrer velgerne til å bruke denne muligheten til å føre nye navn på listene, spesielt for å få inn unge som ønsker å bidra til å utvikle menigheten sin.
KUMULERING: Dette er muligheten til å gi opptil tre kandidater 1 ekstra kryss foran navnet. Det vil tilsvare en ekstra stemme. Er det kandidater enten ved bispedømmevalget eller menighetsrådsvalget som deler dine standpunkt, har du mulighet til å forsterke deres kandidatur ved kumulering.