Å snakke "utenlandsk"

Hvordan kommunisere på tvers av språk, bakgrunn og kultur? Det er spørsmålet på temakvelden 21. september kl. 19.00 i Vår Frelsers menighet. - Vi blir gjerne litt feige, tror Martha Helene Frønsdal.

Å snakke "utenlandsk"

- Det kommer mange mennesker fra ulike kulturer til byen og menighetene våre. Hvordan kan vi ta imot dem på en best mulig måte? Og hvordan kan vi forstå hverandre når vi har så ulik bakgrunn? «Å snakke utenlandsk» handler om vilje til kommunikasjon, om å bruke kroppsspråk, sosiale antenner, ja alle sanser, forteller Martha Helene Frønsdal.
Hun sitter i diakoniutvalget i Vår Frelsers menighet og er med å arrangere temakvelden sammen med diakon Arve Dalby og NAV Haugesund
- Utvalget vil gjerne arrangere en temakveld i året, og dette temaet var et av de mest aktuelle å velge akkurat nå, forteller diakon Dalby. 
Forfatter og journalist Sahar Bayati fra Iran, bosatt i Haugesund som Fribyforfatter, holder foredrag på temakvelden. Det gjør også Gjertrud Bua Larsson fra NAV. Det blir musikalsk innslag med kasakhstansk og
baltisk folkemusikk, og enkel servering.

Redd for å tråkke i salaten
Utgangspunktet for temakvelden har vært å oppmuntre folk til å tørre å ta kontakt, på tross av språk-barrierer og kulturelle skillelinjer. Frønsdal har som mange andre opplevd å komme til kort når en blir usikker og redd for å gjøre noe feil.
- Vi blir gjerne litt feige. Det hender at man lar være å ta kontakt fordi man lurer på hvilket språk man skal bruke, eller man er redd det kan bli pinlig. Eller kanskje man er redd for å fornærme noen, sier hun.
- Men jeg jobber med flyktninger selv, og hørte nylig en eritreisk mor si at hun ikke turte sende sønnen sin bort for å leke hos naboen. Hun var redd for å gjøre noe feil, eller at gutten ikke skulle skjønne de sosiale kodene. Jeg tror engstelsen for å gjøre feil, og også sjansen for å «tråkke i salaten», er like stor hos begge parter, understreker Frønsdal.
Dette mener hun og Dalby er med å forsterke behovet for å snakke åpent om temaet.
-Målet for kvelden er at vi tross ulike utgangspunkt må tørre å ta kontakt med hverandre, forteller Frønsdal og Dalby.
- Man kan også spørre seg hva som skjer hvis vi alle er avvisende til asylsøkere, flyktninger og innvandrere, og behandler dem som om de skulle være farlige. Det er i seg selv en farlig vei å gå, og kan bli en selvoppfyllende profeti. 

- Et smil kan være nok
- Dette med å ta kontakt handler også om å våge å bruke tid på andre enn våre nærmeste. Der er vi mange som kan bli utfordret, sier Dalby.
- Samtidig må vi understreke at det å veksle noen ord, ja bare et smil, kan være nok! Det er viktig å ha noen kjente fjes rundt seg for å få tilhørighetsfølelse, det husker jeg godt fra studietida, sier Martha Helene Frønsdal.
Gjertrud Bua Larsen fra NAV skal ha hovedinnlegget om «Å snakke utenlandsk.» I tillegg kommer innspill fra ferske innflyttere til landet vårt, samtaler, eksempler og også musikalske innslag står på programmet.
- Vi ønsker alle velkommen, uansett religion og bakgrunn. Dette blir en temakveld der vi håper alle vil føle seg hjemme, understreker Arve Dalby. 

Temakvelden begynner kl. 19.00 og er i Vår Frelsers menighetshus.

Hjertelig velkommen til alle!

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"