I Bogafjell menighet har vi gjennom 25 år hatt et ønske om å bygge en helhetlig modell for et ungdomsarbeid som strekker seg fra fjerde klasse til videregående, med Jesus i sentrum og ungdom som ledere.
– Vi tror på både bredden i folkekirken og dybden i disippelgjøringen, sier sokneprest Torstein Eidem Nordal. – Dette er ingen motsetning. Vi ønsker å være en åpen menighet for alle i bydelen, samtidig som vi er et fellesskap der barn og unge skal få vokse i tro og tjeneste over tid. Derfor har vi bygd hele menighetsarbeidet vårt rundt smågrupper, gudstjenestefellesskap og gradvis ledertrening. Dette gjelder ikke minst blant ungdommen.
Soknepresten tror at helhet og overganger er de viktigste stikkordene for et fruktbart ungdomsarbeid. – Helhet handler om et felles språk og en felles visjon, og å anse barn og ungdom som aktive deltakere ikke bare passive tilhørere i fellesskapet. Overganger handler om å se ungdomstiden under ett og sikre gode relasjoner på tvers av aldersgruppene, forteller han.
Livingstones – allsidige og levende steiner
Allerede i 4. klasse, fra barne er fylte 9 år, blir barna invitert inn i tweensarbeidet Livingstones, med ukentlige barneceller, egen café og egne gudstjenester. – Vi ønsker å gi tweens masse boltreplass i menighetslivet, sier menighetspedagog Elise Sviland. Hun har ansvaret for å følge opp tweens og legge til rette for at foresatte kan bli med som ledere.
– Livingstones handler om å se hvert enkelt barn, bygge trygge relasjoner og vise at barn også kan lede, forteller Elise. Hun synes det er helt fantastisk at flere av barna som begynner som “Livingstones leaders” i 6. klasse, ender opp som ungdomsledere senere.
Gjennom allsidige aktiviteter, både i barnecellene og Café Livingstones, får tweens trene på å bidra. Flere av dem har også vært med å synge i Barnelovsangen. – Livingstones- gudstjenesten ble i sin tid etablert av foresatte som ønsket et mer tilrettelagt gudstjenestetilbud for aldersgruppen, sier Elise. - Den foregår parallelt med hovedgudstjenesten kl.11 slik at hele familien kan komme til kirka sammen.
ACT – konfirmanttid med mening
Når ungdommene blir 14 og begynner i 9.klasse, trer de inn i konfirmantarbeidet ACT. Dette er mer enn et klassisk opplegg, det er et fellesskap, forklarer ungdomsprest Andreas Lunde: – Vi har tro på cellegrupper, også i konfirmanttiden. Gruppene ledes av ungdomsledere og voksne. Vi bruker tid på å bygge relasjoner, muligheten til å reflektere over tro og gi konfirmantene plass til å bidra, forteller han.
I ACT får ungdommene også ta samfunnsansvar. Hver vår deltar de i Kirkens Nødhjelps fasteaksjon, og gjennom leirer og gudstjenester får de møte både det lokale og globale misjonsoppdraget. – En nøkkel i arbeidet vårt er at tidligere konfirmanter inviteres inn som ledere allerede året etter, forklarer Andreas og fortsetter: - Vi trener dem gjennom praksis og ansvar og det gir eierskap. I år hadde vi 19 ungdomsledere i konfirmantarbeidet, og det er alltid plass til flere, både nysgjerrige ungdom og trygge voksne.
Ungdomspresten vil også understreke viktigheten av å involvere hele menigheten i konfirmasjonstiden. Et av tiltakene her er å fordele presentasjonen av konfirmantene over flere gudstjenester. – I løpet av et semester kan vi ha bortimot 10 ACT- cellegrupper. Disse blir presentert for menigheten i 10 gudstjenester på rad fra høstferien til vinterferien, forklarer han. På disse gudstjenestene er det de foresatte til konfirmantene i hver gruppe som står for kirkekaffen. – Dette har gjort det enklere å koble menighet og hjem på en utmerket måte, sier Andreas.
GreenHouse – et ungdomsfellesskap for vekst
For ungdom mellom 13 og 19 år er GreenHouse menighetens ungdomsarbeid. Her møtes ungdom til kvelder annenhver fredag, gudstjenester én søndag i måneden og ungdomsgrupper på onsdager. – Vi tror at ungdom vokser når de får tjene med det de liker å gjøre, sier diakon Line Bøe Johnsen. – Hos oss kan de bidra med musikk, lyd og lys, dekor, matlaging eller rett og slett bare henge ved å være seg selv og bygge fellesskapet. Line understreker verdien av det grønne ungdomsarbeidet: - Ungdommene har egen kjøkkenhage og utfordres til å ta grønne valg ved innkjøp og i driften av ungdomsmenigheten, forklarer hun.
GreenHouse drives i stor grad av ungdommene selv, med veiledning fra voksne. Ungdommene sitter i styret, leder festkvelder og deltar i planlegging. I tillegg er Bogafjell menighet en del av NMSU sitt followme-nettverk, som gir ungdomsledere inspirasjon og fellesskap på tvers av regionen. – Det handler ikke om å lage aktiviteter for ungdom, men om å bygge en menighet sammen med dem, forteller Line.
– Ungdommene er ikke fremtiden, de er nåtiden
Bak alt arbeidet ligger en tydelig visjon: «Jesus sett, trodd og etterfulgt». Dette er visjonen for hele menigheten, det som ligger til grunn for alt arbeid blant barn, ungdom og voksne. – Vi ønsker å bygge en kirke der ungdom er en naturlig del av fellesskapet ikke bare som deltakere, men som ledere, avslutter Torstein. – Vår ungdom er ikke menighetens fremtid. De er menighetens nåtid. Å være spisset i visjon gir oss i alle fall to fordeler: For det første kan vi favne bredt i innhold og for det andre kan vi endre innhold og metode når omstendighetene trenger det.
Vil du være med i dette viktige arbeidet? Ta kontakt med Elise (10-13 år) eller Andreas (13-19 år).
Les mer om ungdomsarbeidet og se oversikt over grupper og tider på: Ungdom - Bogafjell kirke