Pilegrimsvandring i Borg bispedømme

Å få vandre i passe tempo, å kunne følge med og oppleve langs veien, å få tenke en tanke helt ut. Å få mulighet til å snakke med medvandrere, men også gå sammen i stillhet. Det er menneskelig å lengte, være takknemlig eller å undres. En pilegrimsvandring kan være velgjørende for kropp og sjel.

Foto: Bo Mathisen

"Gud, vis meg din vei, og gjør meg villig til å gå den" Hellige Birgittas bønn

Gjennom 1000 år har pilegrimer vandret gjennom Borg på vei mot Nidaros. Nå er pilegrimsleden godt merket hele veien gjennom bispedømmet- fra svenskegrensa til Minnesund. Stadig flere vandrer pilegrim i dag. Motivene for å gå pilegrim er mange: Noen vandrer for å takke Gud, andre for å bearbeide sorg, noen går for å tenke og andre for å finne mening med livet. Mange snakker pilegrimsvandringen som en indre og en ytre reise. Nedenfor kan du se en kort film om å gå pilegrimsvandring.

Om du skal gå pilegrim er det tre ting du bør tenke på: 1. Kart, 2. Det praktiske du trenger underveis og 3. Hvilke åndelige opplevelser du ønsker.

1. Kart. På hjemmesiden Pilegrimsleden | en reise som berører er det kart over alle pilegrimsledene i Norge, også de som går gjennom Borg bispedømme. Her ser du hvor pilegrimsleden går og du får informasjon om overnattingssteder, kirker og øvrige kulturminner. Løsningen er GPS-basert, så du vil til enhver tid få angitt hvor du er på kartet Pilegrimsleden | Digitalt Kart .

2. Praktiske tips. Pakkelister for vandringen finner du på http://pilegrimsleden.no/no/plan/pakkeliste

På nettsiden Pilegrimsleden finner du en turplanlegger: http://pilegrimsleden.no/

For informasjon om overnatting og severdigheter langs Borgleden i Østfold  har Visit Østfold en fin oversikt: https://www.visitoestfold.com/no/pilegrimsleden/. Du får også god informasjon om Borgleden på Pilegrimsleden | Borgleden

3. Åndelig opplevelse. Ønsker du en velsignelse før du starter kan du ta kontakt med soknepresten i den kirken du vil gå i fra. Oslo pilegrimssenter har flere organiserte vandringer og utsendelser. Søk opp pilegrimsfellesskapene Sta. Maria, St. Hallvard, St. Olav og St. Jakob på facebook for vandringer som har med åndelige veiledere. Olavsdagene i Sarpsborg organiserer flere vandringer hvert år. Om du ønsker å vandre alene finnes enkle salme- og tekstforslag til pilegrimssvandring på side 1324 i Norsk Salmebok. Andre ressurser kan være Den lille pilegrimsboka (Anne Kristin Aasmundstveit, Verbum), Meditasjoner til pilegrimsreisen (Anna Ramskov Larsen, Verbum) og "Pilegrimsboka". Dette er en norsk oversettelse av den svenske boken "Lilla pilgrimsboken" (redaktør og medforfatter Hans-Erik Lindström). 

Pilegrimsfellesskapet Sta. Maria - Sarpsborg har i samarbeid med Den norske kirke i Sarpsborg laget et pilegrimshefte, dette finner du til nedlasting nederst på denne siden.

Forslag til pilegrimssalmer:
Som en pilegrim i verden.
Du er veien. Gå min fot!
Kom til oss når morgenen gryr.
Vi er et folk på vandring.
Alltid freidig når du går.
Det er navnet ditt jeg roper.
Deilig er jorden.
Må din vei komme deg i møte.
Å hvor salig å få vandre.

"Herren er min hyrde, jeg mangler ikke noe. Han lar meg ligge i grønne enger, han leder meg til vann der jeg finner hvile. Han gir meg nytt liv. Han fører meg på rettferdighets stier for sitt navns skyld". Fra Salme 23.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"