Kirkemøtet ved viktige veiskiller

I dag starter kirkemøtet 2016 i Trondheim. Det er et kirkemøte der et flertall av medlemmene er nye - og det skal ta mange viktige veivalg. Hvordan skal kirken styres når den skilles fra staten fra 2017 - og hvordan skal kirken leve med to syn på vigsel av likekjønnede, er to av spørsmålene.

"Gå og fortell" er mottoet for kirkemøtet i Trondheim i år.

- For meg er det viktigeste ved dette kirkemøtet at vi får gode prosesser frem mot at kirken blir herre i eget hus. Fra 2017 blir kirkens et eget rettssubjekt adskilt fra staten. For meg er ikke saken om vigsel av likekjønnede det som får mest fokus på dette kirkemøtet. Jeg håper likevel vi får et vedtak som gjør at flest mulig fremdeles vil bli værende i kirken.

Det sier biskop Stein Reinertsen før kirkemøtet som starter i dag og varer fram til tirsdag 12. april. Som biskop er han medlem av Kirkemøtet. Med seg fra Agder og Telemark bispedømme har han de ni andre medlemmene i bispedømmerådet. Kirkemøtet er på mange måter Den norske kirkes storting. Her bestemmes kirkens veivalg og fremtid, både teologisk og organisatorisk.

Noe annet som er viktig under kirkemøtet er valg av medlemmer i kirkerådet, populært kalt "kirkens regjering" og til Mellomkirkelig råd, kirkens "utenriksdepartement". Fra Agder og Telemark er det to kandidater til kirkerådet, veteranen Jan Olav Olsen (65) fra Gjerstad og nykommeren Kai Steffen Østensen (21) fra Farsund. De to ble valgt inn for henholdsvis nominasjonskomiteens liste og Åpen folkekirkes liste. Det skal velges en representant fra hvert bispedømme til Kirkerådet.

Kandidatene til Mellomkirkelig råd er også en veteran og en nykommer: Kjetil Drangsholt (66) fra Kristiansand og Stian Berg (26) fra Skien. De ble valgt inn for henholdsvis Åpen folkekirke og nominasjonskomiteens liste.

Fremtiden
På kirkemøtets siste dag skal det legges føringer for Den norske kirkes fremtidige organisering. Dette er blant forslagene kirkemøtet skal ta stilling til:

  • Menighetsrådenes stilling skal styrkes blant annet ved at de får innstillingsrett ved tilsetting av prester og andre kirkelige ansatte
  • Soknet skal fortsatt være den grunnleggende enheten i Den norske kirke
  • Menighetsrådenes innflytelse skal styrkes, og fellesrådene må fremstå mer som serviceorganer.
  • Det skal fremdeles være fellesorgan for menighetene, men disse kan omfatte flere kommuner.
  • Daglig ledelse av menighetsrådets virksomhet må regelfestes, og det skal være en felles daglig ledelse av prester og fellesråds-tilsatte.
  • Biskopene skal sikres uavhengighet i den kirkelige strukturen, blant annet tilsynsmyndighet og myndighet til ordinasjon og vigsling, samt forordning av gudstjenester.
  • Bispedømmerådet bør opprettholdes som demokratisk organ, men flere oppgaver bør delegeres fra bispedømmerådet til soknets organer.
  • Kirkemøtets rolle som Den norske kirkes øverste representative organ videreføres

Det er ellers ventet at det mandag 11. april blir vedtatt at det skal utarbeides en liturgi for vigsel av likekjønnede par, trolig som en likestilt liturgi med dagens liturgi for ekteskapsinngåelse.

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"