Porsgrunn og Klevstrand 29. januar - 2. februar

Biskop Stein Reinertsen hadde bispevisitas i Klevstrand- og Porsgrunn sokn 29. januar. - 2. februar 2014. Visitasforedraget som ble holdt i Porsgrunn kirke er gjengitt nedenfor. Det er også lagt som nedlastbar PDF-fil under Dokumenter.

Porsgrunn og Klevstrand 29. januar - 2. februar

Innledning

Kjære Porsgrunn menighet. Nåde være med dere og fred fra Gud vår Far og Herren Jesus Kristus.

La meg begynne med å takke for fine dager hos dere. Dette er min fjerde visitas som biskop i Agder og Telemark bispedømme og gjennom et godt forberedt program har den gitt meg et godt og interessant innblikk i Porsgrunn og Klevstrand menigheter, som for første gang har hatt visitas sammen. Opplevelsen har vært god, men den endelige evalueringen av en felles visitas i disse to menighetene, vil bli gjort seinere.

Under visitasen har jeg sett gode ting og møtt varme mennesker. Vi har gjort interessante og lærerike observasjoner og vi har møtt utfordringer. Men det vil jeg komme tilbake til. Nå vil jeg aller først takke dere alle, ansatte og frivillige, som går inn i gjerninger Gud legger foran dere i menigheten.

Forberedelsen

På forhånd har vi fått to visitasmeldinger; én fra Porsgrunn og én fra Klevstrand. Visitasmeldingene gir en beskrivelse av det som har foregått i de to menighetene siden forrige visitaser som for Porsgrunns del var i 2003 og for Klevstrands del i 2007.

Videre har prost Morten Fleischer gjennomført kontorvisitas og rådgiverne Geir Myre og Dag Kvarstein har sammen med kirkevergen hatt befaring i soknenes kirker og kirkegårder. En egen rapport om dette foreligger.

I tillegg til den lokale staben, har rådgiver Einar Sand fra bispedømmekontoret fulgt meg, likeledes prost Morten Fleischer som er prosjektleder for visitasen. Prosten har også ansvar for oppfølging av visitasen og rapport om dette til biskopen.

Siden forrige visitas i 2003 har det skjedd mye i Porsgrunn menighet. I 2004/2005 fikk Normisjon nye og flotte lokaler på Hovenga, Østre og Vestre menigheter ble slått sammen i 2006 og menighetens stab flyttet inn i nye og tjenlige kontorlokaler sammen med kirkevergen i 2008. Både Vestre og Østre kirke hadde sine jubileer med flotte arrangementer i hhv 2008 og 2010 og så opplevde vi det tragiske at Østre kirke brant ned i april 2011, noe som preger menigheten fortsatt. Bygging av ny kirke har naturlig nok hatt fokus under denne visitasen. Det kommer jeg tilbake til.

Menigheten har siden forrige visitas mistet noe presteressurser, men har til gjengjeld fått trosopplæringsmidler og ansatt to dyktige personer til å drive trosopplæring.

Menighetens gudstjenester holdes nå i hovedsak i Vestre kirke og i Kirkestua på øst. Vestre kirke er godt vedlikeholdt, mens på Tørmo kapell har forfallet kommet så langt at det i desember ble stengt for ett år. Gravferder foregår nå i hovedsak fra Eidanger kirkegård etter som verken Vestre eller Østre kirkegård kan ta i mot nye graver.

Menigheten gir uttrykk for at det er et godt samarbeid mellom kommune og kirkeverge, noe som jo også er helt nødvendig i prosessen med å komme i gang med å bygge en ny kirke.

Menigheten har flere gode tiltak til gavn for både kirken og kommunen. Kontakten med barnehage og skole er bra og trosopplæringsarbeidet er godt utbygd. Menigheten samarbeider godt med både organisasjoner innen kirken og med andre kirkesamfunn. Diakoniarbeidet må nevnes spesielt. Det er både variert og omfattende og framstår som et eksempel til etterfølgelse. Gudstjenestelivet er rikt og variert. Jo, det er mye å glede seg over i Porsgrunn menighet. Det vi har forstått som en særlig utfordring, er mangelen på frivillige. All ære til dem som bruker tid og krefter på menigheten, men det er en stor utfordring for kirken å få med flere.

Program/gjennomføring

Over til selve visitasen med gjennomføring og program.

Vi startet i Kirkestua på onsdag med å be sammen og gjennomgå visitasprogrammet. Jeg hadde deretter en innledning til samtale over temaet «Hvor går den norske kirke?» Kirken har ingen A- og B-medlemmer selv om den består både av dem som er samlet om Ord og sakrament, og dem som er døpt. Vi må arbeide bevisst for å få alle våre medlemmer inn i fellesskapet. Og selv om mange piler peker nedover, er jeg optimist. Guds menighet er tross alt jordens største under.

På ettermiddagen besøkte vi «Etter skoletid» på L9 og traff 20 engasjerte 6.-7.klassinger som hadde mengder av store og små ting å spørre om. Vi fikk også en kort innføring i virksomheten på Normisjonshuset og om trosopplæringsarbeidet.

Om kvelden dro vi til Herøya kirke for å møte med menighetsrådet. Menighetsrådsleder innledet til samtale over temaet "Utfordringer i 2014" og vi opplevde et godt og konstruktivt møte med et råd som hadde klare og gode tanker om hva de ønsket. Dette kommer jeg tilbake til. Kvelden ble avsluttet med kveldsbønn og kveldsmat.

Torsdag morgen hadde vi et spennende møte med forkynnerringen i Porsgrunn. Inntrykket var at viljen til et økumenisk samarbeid er stor. Vi har mange felles utfordringer og vi trenger å snakke sammen og jobbe sammen. Porsgrunn menighet er jo da også en foregangsmenighet i et slikt samarbeid. Sinnsrogudstjenestene ble nevnt spesielt.

Deretter var vi på bedriftsbesøk i Porsgrunn Dagblad, hvor vi fikk et innblikk i driften av denne viktige lokalavisa. Vi ble tatt vel i mot og både redaktør og journalist gav uttrykk for et positivt syn på menighetenes arbeid i Porsgrunn kommune og det store engasjementet i kirkebyggsaken.

Kl.12 var vi på rådhuset for et lunsjmøte med varaordfører Erik Bystrøm og rådmann Per Wold. Soknepresten i Porsgrunn hadde en kort presentasjon av menighetens arbeid med utgangspunkt i visjonen "Nær troens kilder - for byens mennesker". Begge representantene fra kommunen gav svært gode tilbakemeldinger på det de hørte om menighetens arbeid. Kirkebyggsaken i Østre Porsgrunn var selvfølgelig et hovedpoeng og signalene vi fikk fra møtet var positive, ikke mist i forhold til å bygge en kirke for dagens mennesker, behov og virksomhet. Det er også vel verdt å nevne at både varaordfører og rådmann var interessert i faste kontaktmøter mellom kommunen og fellesrådet og at dette nærmest ble vedtatt på møtet. Kort oppsummert: Dette var et svært positivt møte.

Torsdag kveld deltok vi på det flotte tiltaket Internasjonal middag i Kirkestua der det ble servert etiopisk og afganistansk mat. Det er helt nødvendig at våre menigheter arbeider bevisst på å bli fargerike fellesskap og slike tiltak er en veldig bra måte å knytte kontakter på. Kvelden ble avsluttet i Stridsklev kirke med arrangementet «Torsdagskveld i kirken» med bla. flott sang av Porsgrunn gospelkor.

Fredagen hørte i hovedsak Klevstrand til, men begge skolebesøkene den dagen var på skoler som har elever fra hele byen. Først i Velkomstklassen på Stridsklev skole, så på International School Telemark på Hovet. I Velkomstklassen ble elevene bla spurt om hva de likte best med Norge og det er tankevekkende når en somalisk gutt svarer "At det er fred her".

Visitasprogrammet ble avsluttet med en kulturkveld i Kirkestua der Porsgrunn menighets egne lokale krefter presenterte et flott og variert kulturprogram.

Oppsummering og utfordringer

Denne visitasen har gitt meg interessante innblikk i hvordan det å være folkekirkemenighet i midt i Porsgrunn by. Jeg har latt meg begeistre av menighetens gode arbeid på mange felt og jeg oppfordrer dere til å fortsette alt det gode dere lykkes med. Det er svært mange gode relasjoner i denne menigheten. Fortsett med å utvikle det, både i forhold til lokalmiljø, kommune, organisasjoner, nabomenigheter og andre kirkesamfunn. Når vi virker sammen, møter vi folkekirken på sitt beste.

Som alle menigheter i Den norske kirke, har også dere noen utfordringer. Utfordringer dere har satt ord på i visitasmeldingen og ikke minst i samtalene i løpet av disse dagene. Vi vil utfordre dere spesielt på disse punktene:

1. Ny kirke i Østre Porsgrunn. Det er viktig at det tenkes klokt rundt denne og hvilke funksjoner den skal ha. Kirken må møte dagens behov innen diakoni, trosopplæring og gudstjenestearbeid, musikk og kultur og universell utforming. Det må være et samsvar mellom planene våre og byggene våre. Kirken må være et møtested som kan tjene byens befolkning i hverdag og fest og ved de store merkedager i livet.

Jeg registrerer med glede at dere har samlet inn 2 millioner kroner, samtidig som kommunen i vårt møte kom med svært positive signaler i forhold til å få det bygget vi trenger for å møte dagens utfordringer.

 

2. Hvordan skal vi bygge menighet? Her vil jeg peke på tre punkter:

a) Forholdet mellom stab og råd er avgjørende for å få en god prosess. Menighetsrådet har selv påpekt nødvendigheten av dette for å få effektuert rådets vedtak. Jeg vil oppfordre dere til å finne gode løsninger på dette.

b) Barn og unge: Dere har et godt trosopplæringsarbeid, noe av dette i samarbeid med L9. Vi har vært på L9 og sett at det arbeides godt der og vil utfordre dere til utvikle samarbeidet rundt barn og unge og familier. Samtidig gleder jeg meg over den 24% ungdomsarbeiderstillingen dere har opprettet og oppfordrer dere til å utvikle denne i samarbeid med bispedømmets ungdomsrådgiver.

c) Jeg bekrefter også menighetsrådets ønske om å tenke kreativt rundt gudstjenesteordningen. Dere er nå i en mellomperiode, tenk offensivt om mulighetene i denne, forholdet mellom vest og øst og ikke minst mulighetene rundt samarbeidet med L9 og befolkningsveksten på Hovenga. En god mellomperiode vil styrke mulighetene når den nye kirken står ferdig.

3. Diakoni. Dere har et meget godt diakonalt arbeid og jeg vet at dere arbeider med planer for å videreutvikle dette enda mer. Pass på at diakonien er godt integrert i gudstjenesten og springer ut av denne. Diakonien må integreres i alt menighetsarbeid.

4. Frivillige. Både staben og de som nå står i frivillig tjeneste gjør et flott arbeid. Å øke antall frivillige er nødvendig for å nå lengre ut. Jeg oppfordrer menigheten til å arbeidet kreativt og planmessig for hvordan en kan få flere frivillige i tjeneste.

5. Kommunen. Dere har gode relasjoner til kommunen. Det er nødvendig. Opprettelsen av et kontaktutvalg mellom kommune og fellesråd vil ytterligere bedre dette. Jeg gleder meg over det og oppfordrer dere til å arbeide videre for å utvikle forholdet.

Avslutning

Når jeg nå avslutter visitasen i Porsgrunn og Klevstrand menigheter, fylles jeg av takknemmelighet og hilser dere med Paulus ord til menigheten i Tessaloniki: «Vi takker alltid Gud for dere alle når vi husker på dere i våre bønner. For vår Gud og Fars ansikt husker vi stadig på hvordan dere er virksomme i tro, arbeider i kjærlighet og holder ut i håp til vår Herre Jesus Kristus» (1.Tess 1, 2-3)

Så gjenstår det å takke for fellesskapet i visitasuken. Dere har lagt ned et stort arbeid i forberedelse og gjennomføring. Takk til ansatte som har fulgt oss, til råd og frivillige som har møtt oss. Takk til dere som ser til de praktiske utfordringene, sørger for god servering underveis og legger alt godt til rette.

Til sist en takk til dere som deltok på gudstjenesten i dag og til dere som har forberedt kirkekaffen. Det har vært godt å være sammen med dere.

Gud velsigne Porsgrunn menighet!

Agder og Telemark bispestol 2.februar 2014

Stein Reinertsen biskop

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"