Flekkerøy og Voie 19. - 23. februar 2014

Biskop Stein Reinertsen hadde bispevisitas i Flekkerøy- og Voie sokn 19. - 23. februar 2014. Visitasforedraget som ble holdt søndag 23. februar er gjengitt nedenfor. Det er også lagt som nedlastbar PDF-fil under Dokumenter.

Flekkerøy og Voie 19. - 23. februar 2014

INNLEDNING

Kjære Flekkerøy menighet og Voie menighet.

Nåde være med dere og fred fra Gud vår Far og Herren Jesus Kristus.

Først må jeg få takke for flotte dager hos dere. Visitasdagene i Flekkerøy og Voie menigheter har gitt innblikk i to svært levende, engasjerte og Kristus-sentrerte menigheter. Vi som har vært på besøk, har blitt smittet av deres begeistring og pågangsmot. Gode ting har jeg sett og mange varme og tjenestevillige mennesker har jeg møtt. Vi har gjort interessante og lærerike observasjoner. I begge menighetene er det et omfattende arbeid som fyller meg med takknemlighet og glede.

Fordi dere ønsker å komme enda lenger ut, har dere utfordringer som ligger foran dere. Det vil jeg komme tilbake til mot slutten.

Men først vil jeg takke dere alle, ansatte og frivillige som går inn i gjerninger Gud legger foran menighetene i Flekkerøy og Voie.

FORBEREDELSEN

På forhånd hadde vi mottatt to informative visitasberetninger om livet og aktivitetene i de to menighetene. Geir Myre ved bispedømmekontoret har sammen med daglige ledere i menighetene hatt befaring i soknets kirker og kirkegårder. Domprost Bjarne Sveinall har gjennomført kontorvisitas på begge menighetskontorene. I tillegg til de lokale stabene her i Flekkerøy og Voie, har diakonirådgiver Erling Jakobsen fra bispedømmekontoret fulgt meg, likeledes domprost Bjarne Sveinall, som er prosjektleder for visitasen.

Prosten får ansvaret for å rapportere til biskopen når det gjelder oppfølgingen av visitasen.

Fra visitasmeldingen vil jeg trekke frem følgende: Det er 12 år siden biskop Olav Skjevesland hadde visitas i menighetene i Flekkerøy og Voie.

På tross av mange likheter er det samtidig også forskjeller mellom menighetene. Det har sin bakgrunn i både geografi, historie og tradisjoner.

Det er arbeidet aktivt med gudstjenestereformen i begge menighetene. Menighetsrådene, fellesråd og utvalgene har siden forrige visitas sørget for en god

drift, og lagt til rette for et aktivt og mangfoldig arbeid. Jeg merker meg at det er usedvanlig mange frivillige medarbeidere som gjør et uvurderlig arbeid. I begge menigheten er det en god og systematisk trosopplæring som har en høy oppslutning om tiltakene. Det er også et godt engasjement for misjon og diakoni.

Det er to menigheter som liker å jobbe med gudstjenesten. Dette har vi også sett i denne gudstjenesten. Det gjør noe med gudstjenesten når den fylles med musikk slik vi har vært med på her. Sang og musikkarbeidet står sterkt i begge menighetene.

VISITAS PROGRAM OG GJENNOMFØRING

Over til selve visitasen med gjennomføringen og programmet.

Onsdag startet visitasen med et møte med ansatte i Voie og Flekkerøy kirker. Her ble vi bedre kjent med hverandre og hadde en gjennomgang av visitasprogrammet.

Deretter gikk turen til Lindebøskauen skole hvor vi møtte lærerne og elever i 10 klasse. Det var et nyttig og godt møte med både elever og lærere under ledelse av Hege Eidsaa. Elevene hadde forberedt gode spørsmål til biskopen.

På Flekkerøy bo- og servicesenter deltok biskopen under nattverdgudstjeneste sammen med soknepresten. En fin forsamling med seniorer deltok her, og jeg fikk både kake, en blomsterbukett og to flott lys.

Ettermiddagen var satt av til et møte med hele staben i Flekkerøy menighet. Her fikk alle mulighet til å komme med innspill, både gleder og ting som opplevdes utfordrende. Jeg merker meg det gode arbeidsmiljøet mellom de ansatte og den fine måten de omtalte hverandre og menigheten på.

Jeg deltok også på dåpsskole for 6 åringer hvor jeg fikk møte en flott gjeng med barn, under kyndig ledelse av trosopplærer Else Norheim. På kvelden var det et møte med menighetsrådet på Flekkerøya. Menighetsrådet ønsket å drøfte viktige emner for menigheten, blant annet arbeid med visjon og verdigrunnlag, givertjeneste, diakoni og kirkeutvidelse. Mitt inntrykk er at menighetsrådet har arbeidet målrettet med visjon og verdigrunnlag. Dette opplevdes meget bra, og det skriftlige brosjyre-materiellet som ble presentert var imponerende.

Etter møtet med menighetsrådet, var det temamøte i Flekkerøy kirke. Her var det en flott forsamling som møttes. Biskopen innledet til samtale om emnet: kirke i en ny tid.

Torsdag startet med møte med kirkesjef og deler av arbeidsutvalget i Kristiansand kirkelige fellesråd som forberedelse til det påfølgende møtet med kommunen.

I kommunen møtte vi ordfører, varaordfører og rådmann. Dette var et nyttig og inspirerende møte hvor mange emner ble berørt. Fra begge sider ble det bekreftet at det er et godt samarbeid mellom fellesrådet i Kristiansand og Kristiansand kommune. Vi merket oss med glede at Kristiansand kommune står ved planen om å sørge for at Flekkerøy kirke står ferdig i 2018, og at de i tide vil sørge for prosjekteringsmidler slik at tidsplanen for ferdigstillelse av det nye kirkebygget kan holdes.

Etter en bønnesamling i Voie kirke var det et møte med alle de ansatte i menigheten i Voie. Her kom det innspill fra de ansatte om gleder og utfordringer i arbeidet. Også her merket jeg meg den gode tonen mellom de ansatte og gleden de uttrykte for å jobbe sammen.

Møtet med de to konfirmantgruppene i Voie kirke var flott. Et meget spennende opplegg ble gjennomført av trosopplærer Synnøve Kvervavik Vatne, sokneprest Gunnar Trægde Pedersen og ungdomsarbeider Tor Gunnar Engestøl.

Kirkelapskaus i Voie kirke var et møte med mange unge familier, barn, trosopplæring, prat og god mat og engasjerende korsang fra Voie minigospel. Kirkelapskaus er et flott konsept som dere har utviklet i Voie menighet.

Å delta i undervisningen til 6 åringene under ledelse av Britt Damsgaard var nok et møte med dyktige ansatte og frivillige som ivrer for at den yngste generasjonen skal få bibelkunnskap, og lære kristne sanger og tradisjoner.

Gjestebudet i Voie var nok et godt møte med frivillige medarbeidere, givere, koret Convoy, lovsangsgruppe og sang ved Trine og Normann Liene. Det er imponerende hvor mange som er med som frivillige medarbeidere i Voie, og flott å høre hvor sterkt engasjement det er for innsamling slik at menighetens arbeid fortsatt kan være aktivt og vokse.

Torsdag ble avsluttet med et møte med menighetsrådet i Voie. Det som ble berørt og samtalt om var: Hvordan være en inkluderende menighet, arbeid med gudstjenesteliturgi og hvilke områder innen diakoni skal vi satse på. En samtale med mange gode innspill og godt engasjement.

Fredag startet med gudstjeneste på Ternevig sykehjem. Det ble en litt annerledes ramme på grunn av brannen på et av rommene på sykehjemmet samme morgen. Heldigvis var det ikke omfattende skader, men for både beboere og ansatte var det en skremmende opplevelse. Den forsamlingen som var samlet fikk delta i nattverdgudstjeneste som ble ledet av sokneprest Gunnar Trægde Pedersen. Godt å se ansatte legge til rette og delta ved gudstjenesten og som på denne måten er med å ivareta beboernes tro- og livssynsutøvelse.

På Møvik skole ble biskop med følge tatt imot av rektor Marit Faanes og inspektør Per Johannes Sørfonden. Elevene på niende trinn deltok aktivt med gode spørsmål og kommentarer til biskopen

Fredagen ble avsluttet med et møte mellom medlemmer fra kriseteamet i kommunen, biskopen med følget og stabsansatte i Voie og på Flekkerøya. Her kom det frem at det trengs et tettere samarbeid mellom kriseteamene og kirken i Kristiansand domprosti. Dette vil domprosten følge opp videre. Takk til Inger Ingebretsen og Mette Åkseth fra Kristiansand kommune, for gode og konstruktive innspill på hvordan vi bedre i framtiden kan samarbeide til beste for mennesker som opplever kriser i sine liv.

Lørdag kveld deltok biskopen på Large, denne ungdomssamlingen som er i Flekkerøy kirke. En stor forsamling hvor vi sammen delte flott musikk og sang, samt feiret nattverd sammen.

I løpet av visitasen har jeg også hatt samtaler med de ansatte som er vigslet.

OPPSUMMERING – UTFORDRINGER

Denne visitasen har gitt meg stor tro på folkekirkens videre oppgaver og muligheter gjennom menighetene i Flekkerøy og Voie.

Vi har opplevd at det gjøres et stort og godt arbeid i menighetene med begrensede offentlige ressurser og relativt små staber i forhold til aktivitet. Det er krevende å fordele de offentlige midlene, men vi ser at det er et behov fra hver side, for å se nærmere på fordelingen til disse to menighetene. Begge menighetene er svært gode på givertjeneste, samtidig som dere er utålmodige og ønsker å øke beløpene ytterligere. Det vitner om offensiv satsing og en sunn forståelse av den kristne forvaltertanken. Skal vi fortsatt være en folkekirke, er vi avhengig av at mange er med å gjøre en tjeneste ved praktisk deltagelse, gaver og forbønn. Jeg har med glede merket meg at i begge menighetene er bønnen sentral i arbeidet.

Og nå vil jeg komme med mine oppfordringer til menighetene om hva dere bør arbeide videre med. Det blir menighetsråd, stab og prost som får ansvar for å følge opp. Utgangspunktet er meget bra, og noen av mine oppfordringer blir å fortsette med det dere allerede holder på med og videreutvikle det.

Menighetsarbeid handler mye om relasjoner. Det er mye godt relasjonsarbeid i begge menighetene. Fortsett å videreutvikle det, til organisasjoner, andre kirkesamfunn, til kommune og lokalmiljø. Når alle virker sammen, møter vi folkekirken på sitt beste. Det har dere vist i løpet av denne visitasen.

Mine første punkt handler om 3 relasjoner jeg vil at dere særlig skal konsentrere dere om:

Relasjonen til hverandre innad i menigheten og stab. Jeg gleder meg over å se at man har gode relasjoner i begge menighetene og begge stabene. Her er det alltid viktig å bruke mye tid og ressurser, så dette kan fortsette å være godt. Det gjelder også forholdet til bedehus og andre kirkesamfunn i lokalmiljøet.

Relasjonen til skolen. Bygg videre på den gode kontakten med skolene. Sørg for å ha regelmessig og åpent forhold til skolenes ledelser og aktuelle lærere. Dette arbeidet må også nedfelles i konkrete samarbeidsplaner, slik at alle parter vet hva de har å forholde seg til.

Relasjoner til kommunen. Det er svært viktig at det gode formelle og uformelle samarbeidet med kommunen fortsetter. Gode relasjoner er avgjørende for å drive en effektiv og god ressursforvaltning. Et godt samarbeid med det psykososiale kriseteamet vil være en god beredskap for å kunne møte kommende kriser. Prost og kirkeverge har ansvaret for å følge opp i dette.

Menighetene har flere utfordringer og arbeidsoppgaver. Jeg vil kommentere syv temaområder dere har trukket frem i visitasmeldingene og som vi har berørt i visitasen.

1. Gudstjenesten. I arbeidet med gudstjenestene oppfordrer jeg dere til å kontinuerlig jobbe med å utvikle gudstjenesten slik at den oppleves viktig for alle. Det er om å gjøre å skape stor grad av deltakelse og lokal forankring i egen menighet.

Voie menighetsråd vil jeg spesielt invitere inn til et samarbeid med biskop og domprost om gudstjenesteordningen. Menigheten står i et generasjonsskifte som gjør det viktig å arbeide målbevisst med rekruttering og involvering av yngre familier og ungdom i årene framover.

2. Trosopplæring. Det er godt å se hvor seriøst menighetene arbeider med trosopplæring for barn og unge. Holdt det engasjementet oppe. Trosopplæring er vesentlig for at kunnskapen om vår tro skal videreformidles til neste generasjon. Skal vi lykkes, må hele menigheten, ansatte og frivillige være med i undervisning av, og omsorg for alle våre døpte.

3. Diakoni handler om vår troverdighet. Vi må hele tiden ha et øye for de som av ulike grunner faller utenfor. Gleder meg over det diakonale arbeid dere har, diakoniutvalgene som fungerer fint.

Vi må også se at våre nye landsmenn trenger vår hånd og samtidig er en kilde til berikelse for menighetene. Jeg vil oppmuntre til fortsatt arbeid med og for våre nye landsmenn. Våre nye landsmenn er en ressurs for menighetene. Jeg vil derfor utfordre til å la de få en plass i gudstjenesten, og at de får venner blant de aktive i menigheten.

Jeg gleder meg over at Voie menighet går i gang med å utlyse ny diakonstilling, og håper at også Flekkerøy menighet med tiden kan etablere egen diakonstilling.

Jeg har spesielt merket meg Flekkerøy menighet som oppsøker alle nye innflyttere til øya for å informere og inkludere mennesker.

4. Givertjeneste. Jeg er imponert over den store innsatsen som gjøres med givertjeneste i begge menighetene, både til eget arbeid, samt til misjon og andre formål. Menigheter i Den norske kirke kan ikke i fremtiden regne med å nå sine mål bare ved statlig og kommunale midler. Det vil fremover i tiden fortsatt være behov for å styrke bevisstheten om vårt forvalteransvar og for en fortsatt stor grad av økonomiske bidrag fra menighetene selv. Så fortsett med aktivt rekrutteringsarbeid av nye givere.

5. Frivillige medarbeidere. Begge menighetene har et imponerende stort antall frivillige medarbeidere som ryggrad i menighetenes mange aktiviteter. Det må fortsatt legges vekt på å utvikle gode ordninger for kontinuerlig rekruttering og oppfølging av frivillige medarbeidere.

6. Ungdomsarbeidet. Ungdomsarbeidet i Den norske kirke sliter for tiden. Men i både Voie og Flekkerøy menigheter er det et aktivt og godt ungdomsarbeid. Jeg håper alle fortsatt slutter opp om dette utrolig viktige arbeidet.

7. Kirkebygg på Flekkerøya. Til Flekkerøy menighet vil jeg si: Dere har slitt ut og vokset ut av kirka deres. Det er jo flott, og tegn på stor aktivitet. Samtidig trenger dere

gode og tjenlige lokaler for å kunne gjennomføre det arbeidet dere i dag har og øke det i fremtiden.

Hold farten oppe slik at ny kirke kan stå ferdig i 2018.

Og - ikke tenk for smått.

TAKK

Når jeg nå oppsummerer visitasen i Flekkerøy og Voie menigheter, fylles jeg med takknemlighet og hilser dere med Paulus’ ord til menigheten i Tessaloniki:

«Vi takker alltid Gud for dere alle når vi husker på dere i våre bønner. For vår Gud og Fars ansikt husker vi stadig på hvordan dere er virksomme i tro, arbeider i kjærlighet og holder ut i håp til vår Herre Jesus Kristus.» (1 Tess 1, 2-3)

Så gjenstår det å takke for fellesskapet i visitasuken. Dere har lagt ned et stort arbeid i forberedelse og gjennomføring. Takk til ansatte som har fulgt oss, til råd og frivillige som har møtt oss. Takk til dere som ser til de praktiske detaljene og legger alt godt til rette.

Til sist en takk til dere som var med i gudstjenesten i dag, og til dere som har forberedt kirkekaffen.

Det har vært og er godt å være sammen med dere.

Gud velsigne Flekkerøy og Voie menigheter!

Agder og Telemark bispestol 23. februar 2014

Stein Reinertsen, biskop

Beklager, men vi kan ikke finne din posisjon pga instillingene i nettleseren din. Du må tillate autolokasjon for å kunne benytte denne funksjonaliteten:

Se instruksjoner for din nettlester under:

Internet explorer

Internet options / Privacy / Location / klikk på "Clear sites"

Chrome

Settings / Advanced / Priacy and security / Content settings / Location -> Fjern "kirken.no" fra blokkert-lista

Firefox

Options / søk etter "location" / settings / Fjern "Kirken.no" fra blokkert

Safari

Settings for this website / Location -> "Allow"