Det finnes egne samiske kristendomsforståelser formet gjennom mange generasjoners trospraksis. I dag begynner dessuten ”samisk teologi” å bli etablert som et eget uttrykk. Det handler om kontekstuell teologisk refleksjon med utgangspunkt i samisk kristendoms- og virkelighetsforståelse og aktuelle temaer fra samisk historie, kultur og samfunnsliv.
Dette har kommet til uttrykk i skriftlige bidrag, konferanser og nyskapende arbeid med gudstjeneste, liturgi, trosopplæring og teologi. Kontakt og utveksling med urfolksteologier fra andre deler av verden inngår i dette.
Det er et mål at kunnskap om misjonshistorie i samiske områder, samisk religiøsitet, kultur og samfunnsliv med videre blir styrket i kirkelige utdanninger, og at det tilbys etter- og videreutdanningskurs som dekker slike tema.
Ivaretakelse av samiskrelaterte emner i kirkelig utdanning er ikke bare et regionalt, men et felleskirkelig anliggende for Den norske kirke. I følge internasjonal urfolksrett har det samiske folket rett til å få sin kultur, tradisjon og historie reflektert i utdanningssystemet.
Indigenous peoples have the right to the dignity and diversity of their cultures, traditions, histories and aspirations which shall be appropriately reflected in education and public information. (FN’s deklarasjon om urfolks rettigheter, artikkel 15 pkt 1)
Teologi og kristendomsforståelse
I Samisk kirkeråds (SKR) statutter § 2 heter det at rådet skal ”fremme kjennskap til de særlige verdier i samisk kirkeliv og den samiske kristne arv".
Dette har stimulert til å ta utgangspunkt i samiske kristne erfaringer og teologiske refleksjoner. Målet er å rekruttere til tjeneste og inspirere til tro og engasjement.
Tilhørighet skapes ved at gudstjenesten med dens uttrykksformer og opplæringen av de døpte skaper gjenkjennelse for det samiske folk.
Det begynnende grunnlagsarbeid for ”samisk teologi og kristendomsforståelse” viser at samisk trosliv, verdier og virkelighetsforståelse er et positivt bidrag og en nødvendig ressurs for samisk kirkeliv. Ved at samer selv formidler kirkehistorien trer møtet mellom tradisjonell samisk religion og kristendommen fram i nye perspektiv. Ikke minst er det viktig at samer selv ut fra kulturell egenart anerkjenner sin kristendomsarv.
Kirkelige møtesteder for samer og urfolk fra andre deler av verden har bidratt ytterligere til forståelsen av hvordan religion og kultur er vevet inni hverandre i alle urfolkskulturer.