Island har fått sin første kvinnelige biskop, Agnes M. Sigurðardóttir. (Foto: http://www.dv.is)

Kvinnelig biskop på Island

26.04.2012

Agnes M. Sigurðardóttir (57) ble 25. april valgt til Islands første kvinnelige biskop.

I andre avstemningsrunde fikk prost Agnes M. Sigurðardóttir 307 stemmer (64,3%) og Dr. Sigurður Árni Þórðarson 152 stemmer (31,9%). Åtte kandidater deltok i første avstemningsrunde som ble avsluttet 23. mars.

Preses i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien gratulerer Den islandske kirke med bispevalget.

- Jeg opplever at gamle kulturelle og kirkelige bånd mellom Norge og Island gir spesielt godt grunnlag for samarbeid oss imellom. Vi setter stor pris på den gode kontakten med våre venner på Island. Neste år er det 20 år siden vi fikk den første kvinnelige biskopen i vår kirke. Jeg kan love Islands nye biskop at vi har nyttige erfaringer vi kan dele med henne, sier preses i Bispemøtet Helga Haugland Byfuglien.

Agnes M. Sigurðardóttir blir innsatt som biskop 24. juni. Hun overtar 1. juli biskopsembetet etter Karl Sigurbjörnsson som har vært Islands biskop siden 1998.

I en pressemelding sier Agnes M. Sigurðardóttir at hun takker Gud for å ha kalt henne til denne tjenesten.

- Guds budskap til oss og verdiene i den kristne tro er oppmuntrende, trøstende og styrkende og gir oss veiledning i vanskelige situasjoner. Jeg ber Reinhold Niebuhr´s bønn om sinnsro:

Gud, gi meg sinnsro til å godta de tingene jeg ikke kan endre, mot til å forandre de tingene jeg kan, - og visdom til å vite forskjellen.