Finn menighet
Jeg søker:
Kart Nord-Hålogaland Sør Hålogaland nidaros møre hamar bjørgvin stavanger agder tunsberg borg oslo

verden_sjomannskirken2_160.png

dagens_bibelord_190.jpg

Utenfor Sametinget, fra venstre: indianerhøvdingen Francois Paulette, Ragnhild Waagaard - WWF, Tore Johnsen - Samisk kirkeråd og Martin Norman - Greenpeace.

Sametinget kritisk til Statoils tjæresandprosjekt

13.05.2012

- Sametingsrådet er svært kritisk til miljøkonsekvenser av oljesandutvinning, sier visepresident Laila Susanne Vars i en pressemelding fredag 11. mai.

Uttalelsen kom etter at Sametinget hadde hatt møte med indianerhøvdingen Francois Paulette, Samisk kirkeråd, WWF Norge og Greenpeace Norge 10. mai på Diehtosiida, Samisk høgskole, i Kautokeino.

Følger opp med Statoils eiere
- Sametinget er meget opptatt av et samarbeid med andre urfolk og Sametingsrådet aksepterer ikke at Statoil gjennomfører prosjekter i urfolksområdet uten å innhente forhåndsinformert samtykke fra de berørte urfolk. Dette har etter vår kunnskap ikke skjedd i oljesandprosjektet Albert, Canada. Vi kommer til å følge opp denne saken umiddelbart i forhold til Statoils eiere, forsikrer visepresident Vars.

Stort engasjement
Etter å ha besøkt Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø var turen kommet til Karasjok på kvelden 10. mai. Engasjementet var stort blant de rundt 30 fremmøtte som kom før å høre Paulette fortelle om hvordan fisken og buffaloen dør, mens de unge blant folket hans lider av kreftsykdom. I den påfølgende paneldebatten kunne publikum høre Sametingspresident Egil Olli love at Sametinget ville følge saken videre.

- Vi er veldig takknemlige for at et samlet Samting gir et så tydelig signal som dette. Det stemmer overens med det inntrykket vi har fått hele tiden, om at dette er en sak de omfavner og er villige til å kjøre hardt, sier generalsekretær i Samisk kirkeråd, Tore Johnsen.

Påfører urbefolkningen store skader
Samisk kirkeråd er medarrangør for en informasjonsturne med kampanjen “Vi eier Statoil”, som reiser Norge rundt fra 2. – 15. mai, for å sette fokus på Statoils engasjement i tjæresandproduksjon i provinsen Alberta, Canada. Konsekvensene av denne virksomheten er enorme, og påfører urbefolkningen i området store skader ved å ødelegge livsgrunnlaget deres. Det er også unormalt mange tilfeller av kreft i området.

tjaresand_2012_karasjok2_360.jpg
Francois Paulette overrekker et eksemplar av filmen "Tipping Point- the end of oil", som vises på turneen, til Samtingsdirektør, Rune Fjellheim.

Se også:

Skriver Utskriftsvennlig versjon