Illustrasjonsfoto: kirken.no

Dialogmøte om religion i det offentlige rom

12.03.2012

- Den norske kirke mener religion er en viktig og naturlig del av det offentlige rom, og vi ønsker stor toleranse for religiøse symboler, sier Berit Hagen Agøy, generalsekretær i Mellomkirkelig råd for Den norske kirke.

Onsdag 14. mars kl. 18.00-21.00 inviterer Den norske kirke og Human-Etisk Forbund (HEF) til dialogmøte om religion i det offentlige rom på Litteraturhuset i Oslo. Det er første gang de to tros- og livssynsorganisasjonene går sammen om et felles arrangement som dette.

- Begge parter er veldig engasjerte i denne tematikken, men det er historisk at vi arrangerer et dialogseminar sammen, sier Sven Thore Kloster, rådgiver i Mellomkirkeligråd for Den norske kirke.

Lav terskel
Regjeringen har satt ned et utvalg som skal komme med forslag til en ny og helhetlig tros- og livssynspolitikk. Den norske kirke ønsker en lav terskel for å bruke religiøse symboler i det offentlige rom.

- Religion er et offentlig anliggende, og det er viktig at det legges til rette for et mangfold av religiøse uttrykk og symboler i vårt pluralistiske samfunn, sier Kloster.

22. juli tragedien
Samtalen om religionens plass i det offentlige rom er stor og mangefasettert. Seminaret vil derfor nærme seg diskusjonen ved å ta utgangspunkt i dommen i «krusifikssaken» i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen fra 2011. I tillegg vil forhold rundt nasjonale minnemarkeringer med utgangspunkt i 22. juli-tragedien bli diskutert.

Program:

1. Krusifikssaken i EMD:
- Menneskerettslige forpliktelser vs. nasjonalt politisk handlingsrom
- Majoritetens tros- og livssynsinteresser vs. minoriteters tros- og livssynsinteresser

Innledninger ved Janne Haaland Matlary (prof. UiO, inst. for statsvitenskap) og Andreas Føllesdal (prof. UiO, inst. for menneskerettigheter)

Responser fra Lorentz Stavrum (HEF) og Per Kristian Aschim (Dnk) med fokus på spørsmålet:
- Hvordan bør vi håndtere slike spørsmål i norsk sammenheng?

2. Nasjonale minnemarkeringer:
- Når nasjonens samhold er akutt - hva slags lim brukes?
- Inkluderende nasjonale symbol - hva er det?

Innledning ved Cora Alexa Døving (seniorrådgiver HL-senteret)

Responser fra Åse Kleveland (HEF) og Berit Hagen Agøy (Dnk) med fokus på spørsmålet:
- Hvordan bør framtidens markeringer utformes og gjennomføres?

3. Plenumsamtale

Tid: onsdag 14. mars kl. 18.00-21.00