Oslo-biskop Ole Christian Kvarme, biskop Helga Haugland Byfuglien, kong Harald og Hamar-biskop Solveig Fiske. (Foto: Ned Alley/Scanpix)

Biskop Helga innsatt i Nidarosdomen

02.10.2011

Nidarosdomen lå badet i praktfull høstsol da biskop Helga Haugland Byfuglien 2. oktober ble innsatt som Bispemøtets første faste preses. Hun er nå biskop i Nidaros domprosti og ledende biskop i Den norske kirke.

Nidarosdomen var blomsterpyntet og vakkert lyssatt av NRK, som overførte gudstjenesten i både radio og fjernsyn. Lyssettingen ute var minst like imponerende. Etter at den vakre og storslagne seremonien var over kom biskop Helga ut i den trønderske høstsola i følge med kong Harald, biskopkolleger og gjester fra inn og utland og menigheten i domkirken.

- Kjære menighet! Kjære biskop Helga! Vi har satt hverandre stevne i Nidaros Domkirke. Vi har kommet for å si ”Velkommen!” til deg i ditt nye kall og lederansvar. Og om jeg ikke tar feil: Du har kommet for å ønske oss ”Velkommen!” til å gå sammen med deg.

Slik åpnet Oslo biskop Ole Christian Kvarme sin innsettelsestale til Helga Haugland Byfuglien, og han fortsatte med å reflektere over hva det vi si å komme:

- Å komme er bevegelse. Hvile er ro. Vi trenger begge deler for å leve. Han som sa ”Jeg vil gi dere hvile,” setter oss også i ny bevegelse. Han sier ”Følg meg!” og går sammen med oss og foran oss. Det skal også være ditt retningsgivende ledersignal: Du skal peke på fornyelsens vei i Jesu fotspor, den som leder oss ut i hverdagen for å bære hverandres byrder, sa Kvarme.

byfuglien_kvarme_360.jpg
Foto: Ned Alley/Scanpix

Nidaros domkirkes musikalske krefter bidro sterkt til å løfte begivenheten, øyeblikket og budskapet. Både domkoret, Nidarosdomens jentekor og jentekorets aspiranter deltok. Vikarierende domkantor Knut Størdals vakre Halleluja-omkved var skrevet i anledning dagen og ble framført av Nidaros domkor.

Vær ikke bekymret! Dette var temaet biskop Helga Haugland Byfuglien hadde hentet ut fra søndagens prekentekst. Hun sa det til alle som var til stede, og hun sa det til seg selv, på terskelen til en krevende gjerning hun selv må gi retning, tyngde og innhold.

- Vær ikke bekymret! Der er et kjærlig imperativ som er en oppmuntring til å fri oss fra de bekymringene som stjeler dager fra oss – så de mørkelegges av det som aldri skjedde eller gråfarges av det som vi ikke får gjort annerledes, sa biskopen fra prekestolen, og fortsatte:

- Evangeliet om Jesus Kristus handler ikke om lykke eller suksess. Det vet mange av oss. Det handler heller ikke om psykisk balanse, men om tilgivelse og nåde. Tro er å ha tillit til at vi er omsluttet av en vilkårsløs kjærlighet. Den kjærligheten ser vi mellom oss avglansen av. Troen på Kristus setter fri fra nederlaget og sviket. Det gir kraften til å leve i dagen – med dens plager som er tøffe nok – og til tross for dette, ane den dype bekymringsløsheten.

innsettelse_preses_mottakelse_360.jpg
Mottakelse i Herresalen. Foto: Siv Thompson.

Etter gudstjenesten var 180 mennesker invitert til mottakelse i Herresalen i Erkebispegården. Her ble det servert kortreist mat fra Trøndelag. Statsråd Rigmor Aasrud, leder i Kirkerådet, Svein Arne Lindø og ordfører i Trondheim, Rita Ottervik talte før biskop Helga Haugland Byfuglien avsluttet dagen med å takke alle som hadde lagt til rette for en gripende, verdig og storslagen dag, som hun med sitt lune bergenske smil sa at bare kunne funnet sted i Trondheim.