Ledende biskop Helga Haugland Byfuglien holdt prekenen ved messen for sorg og håp i Oslo domkirke 24. juli. (Foto: fra NRK fjernsynets direktesending)

Messe for sorg og håp

24.07.2011

- Vi vil ikke la angsten lamme oss, sa biskop Helga Haugland Byfuglien i sin preken under gudstjenesten i Oslo domkirke 24. juli. Gudstjenesten som var preget av de tragiske hendelsene på Utøya og i Oslo, hadde overskriften "messe for sorg og håp".

Kongeparet, statsministeren og regjeringen og lederne for våre politiske partier var til stede under gudstjenesten som ble direktesendt på NRK i både radio og TV.

Helga Haugland Byfuglien tok utgangspunt i et kjent bibelord fra Johannes-evangeliet "La ikke hjertet bli grepet av angst"

- Hva er mer naturlig enn angst når det ubegripelige skjer? Når antallet skadde og omkomne stiger og vi ikke har oversikten over omfanget finnes ikke noe mer selvsagt enn angst? spurten biskopen, men la til:

Vil ikke la angsten lamme oss
- La ikke hjertet bli grepet av angst peker på en retning videre, til fellesskap, til samhold, til godhet og barmhjertighet. Derfor vil vi ikke la angsten lamme oss.

Om angsten er aldri så sterk og sorgen gjør oss både nummen og rådvill, så er noe sterkere: Den evnen Gud har lagt ned i hvert menneske til å være medmenneske har vi sett disse dagene.

Midt i det grufulle trer noe vakkert frem – menneskers gudgitte evne til å vise godhet og barmhjertighet. Det som gjør at vi i mennesker ser glimt av Gud, sa biskop Haugland Byfuglien.

Hun pekte på at kristen tro ikke på en vei utenom, men gjennom det vonde:

Aldri helt alene
- Troen skjermer ikke for smerten og opplevelsen av den bunnløse sorgen, men troen tviholder på at vi aldri er helt alene. Og løftet kommer fra Han som kjenner ensomheten og lidelsen.

I kirkens rom er der plass til mangfoldet. Der er stedet for klagen og gråten. Det er stedet for livet slik det er, nettopp nå. Der favnes vi av den Gud som ser oss slik vi er og favner oss med sitt ømme og kjærlige blikk. Gud gav oss til hverandre fordi det ikke er godt for oss å være alene. Vi vet hvor sant det er, nettopp nå. Vi gir hverandre hendene og lover at vi skal kjempe for kjærlighet og rettferdighet, også i vår store sorg. Derfor våger vi å si som en hilsen til hverandre som en hilsen fra Gud selv: La ikke hjertet bli grepet av angst. I tro på mennesker gjør vi det – og i tillit til Gud gjør vi det.

For det går en vei videre. Hat og ondskap vinner aldri over oss når vi holder omkring hverandre i tro, håp og kjærlighet, sa biskop Helga Haugland Byfuglien.