Kirkegårdsarbeider

- Avskjeden skal være så verdig som mulig

Av Kristin Glad

Som kirkegårdsarbeider er jeg opptatt av å gjøre begravelsen så verdig som mulig. Jeg sørger for at det ser pent og ordentlig ut rundt graven, legger til rette for at nedsenkningen av kisten går problemfritt og passer på at alle praktiske detaljer er på plass. Jeg gjør en viktig jobb i samfunnet, sier Thorleif Johnstad, kirkegårdsarbeider i Haugesund.

Da Thorleif Johnstad fikk belastningsskader etter mange år som herrefrisør i egen salong, ansatte han to til å klippe kundene, mens han selv tok sjåførjobb i et kjøkkenfirma. Han jobbet også i bilredningstjeneste før han begynte i et begravelsesbyrå. Da han ble tilbudt stilling som kirkegårdsarbeider i kommunen, takket han ja.

- Det har jeg ikke angret ett minutt! Jeg føler jeg gjør en viktig jobb i samfunnet, og oppgavene er veldig varierte.
Foruten klipping av plen og tilbereding av graver med traktor og gravemaskin, har Thorleif ansvar for krematoriet og gravkapellet. Der tenner han blant annet lys, sjekker lydanlegg og tar imot prest og gravfølge. Han følger også de sørgende til graven og sørger for at kisten kommer trygt i jorda.

-Det er jo en spesiell stund, hvor det er viktig å behandle alle med samme ro og verdighet.

I følge Thorleif har dette både med hvordan man opptrer overfor de sørgende og sansen for praktiske detaljer å gjøre.

- Det gjelder for eksempel å ikke buse fram mot de pårørende og å unngå høylytt snakk. Samtidig må jeg instruere de som er med og bærer kisten og passe på at alt går bra når vi senker den ned i jorda.

Mangfoldet i arbeidsoppgavene gjør at Thorleif i dag er kvitt belastningsskadene, og litt tungt fysisk arbeid på kirkegården en gang i blant er bare bra for kroppen, mener han selv.

- Men er det ikke en belastning å jobbe med død og sorg hver eneste dag?

-Nei, jeg prøver å ha et distansert og profesjonelt forhold til det jeg opplever på jobb og forsøker å glemme enkeltmennesker og historier. Men, helt følelsesløs er jeg jo ikke, og da hjelper det med gode kolleger, et godt arbeidsmiljø og en god intern humor.

Arbeidsoppgaver

Kirkegårdsarbeideren er den som sørger for at alt fungerer som det skal på kirkegården.

Kirkegårdsarbeideren er også den som møter og informerer mennesker som bruker kirkegården. Det er ofte pårørende til folk som er gravlagt på kirkegården, eller andre besøkende.

Gressklipping, stell av blomster og annet vedlikehold av planter, gress, busker og trær, er naturlig kirkegårdsarbeiderens ansvar og oppgave.

Kirkegårdsarbeideren har ansvar for det praktiske utearbeidet knyttet til en gravferd. Det betyr selvsagt graving av graver, noe som alltid skjer sammen med en kollega, og som oftest ved hjelp av gravmaskin.

I dag er det flest menn som er kirkegårdsarbeidere, men dette er en jobb for både kvinner og menn.

Jobbutsikter

Det er kirkegårder i alle kommuner i landet, som oftest flere i hver kommune.

Og det vil alltid være behov for kirkegårdsarbeidere.

Det er ca. 2500 stillinger innen bygg- og anlegg i Den norske kirke. Da er kirketjenere og kirkegårdsarbeidere medregnet. Mange steder er stillingen som kirkegårdsarbeider en deltidsstilling. Det betyr at arbeidet som kirkegårdsarbeider kan kombineres med annet arbeid. I landkommuner er det mange som er bønder ved siden av. Eller man er både kirkegårdsarbeider og kirketjener.

Statistikken viser at det er mange godt voksne kirkegårdsarbeidere rundt om i landet. Det betyr at det blir mange ledige jobber de neste 10 – 15 åra.

I hver kommune er det en kirkeverge. Kirkevergen er daglig leder og arbeidsgiver for bl.a. kirkegårdsarbeideren. Det er han eller hun som har oversikt over de ledige stillingene som finnes i din kommune – eller i nabokommunen.