Viktige skjema

Både brud og brudgom skal fylle ut skjemaet Erklæring fra brudefolkene før prøving av ekteskapsvilkårene. Ved navneendring skal det sendes Meldingsskjema for navneendring til folkeregisteret. Forloverne fyller ut Forlovererklæring. De som skal gifte seg i utlandet må ordne papirene i Norge. Nødvendige skjema fås på Folkeregisteret, men skjemaene kan også lastes ned her:

Forlovererklæring

Erklæring fra brudefolkene

Meldingsskjema for navneendring

Det er Folkeregisteret som undersøker om de som vil gifte seg oppfyller vilkårene for ekteskap. Dette kan ikke vigselspersonen gjøre. Prøvingsattesten fra Folkeregisteret blir sendt til en av brudefolkenes bostedsadresse. Attesten skal leveres til den som skal foreta vigselen. Den kan også sendes direkte til vigsleren dersom denne adressen er oppgitt. Attesten er gyldig i fire måneder.

Tidligere ekteskap
Dersom noen av brudefolkene har vært gift tidligere, og folkeregisteret ikke har registret skilsmisse eller dødsfall, må personen legge fram bevis for at ekteskapet er opphørt. Utenlandsk skilsmissebevilgning eller dom må først godkjennes av fylkesmannen. Den som har vært gift, og som levde i formuefellesskap da ekteskapet opphørte, må i visse tilfeller ha erklæring fra tidligere ektefelle om status i skiftet.

Utenlandske statsborgere
En utenlandsk statsborger som ikke er fast bosatt i Norge må framlegge attest fra offentlige myndigheter i hjemlandet som beviser at det ikke er noe til hinder for at det blir inngått ekteskap. I tillegg er det nødvendig med dokumentasjon på oppholdstillatelse hvis man ikke allerede har arbeidstillatelse, oppholdstillatelse eller bosettingstillatelse.

Vigselsattest
Vigselspersonen melder vigselen til Folkeregisteret, som utsteder vigselsattest. Brudefolkene kan få med seg en stemplet melding om vigsel fra vigselspersonen. Denne gjelder som midlertidig attest og kan være nødvendig ved bryllupsreise i utlandet rett etter vigselen.